Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tri cesty k dobrej zelenine

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Scéna z rozprávky Ratatouille, kde Rémy navarí pre kritika Ega a ten si pri tom zeleninovom jedle spomenie na detstvo, vháňa slzy do očí. Dobrá zelenina má širší rozmer, akoby ste si mysleli. Poradíme vám, ako ju získať v meste.

Viacero z mojich spomienok na detstvo je vizuálno-chuťového charakteru. Príchod jari s príchuťou čerstvého maslového chlebíka s chrumkavým, a zároveň akoby krémovým kalerábom z maminej záhradky. Ako dievča z dediny som si vychutnávala voňavé paradajky zo skleníka od jari do neskorej jesene, u nás ísť po zeleninu do polievky neznamenalo zobrať tašku a peniaze, ale motyku a topánky na roľu. Chuťové spomienky a zážitky vedia byť naozaj silné a chceme ich opakovať. Ako sa však k dobrej zelenine dostanete v meste?

.pre individualistov
Na našom malom betónovom dvore sa nájde miesto pre paradajky aj bylinky do jedál, čajov a kokteilov. Vo vysadenej palete na jar zelená reďkovka a fazuľa na špagátoch krížom cez dvor spraví v lete tieň a na jeseň z nej nazbierame aspoň na jednu polievku. Na pestovanie naozaj nepotrebujete veľa. O tom, že na jedlú záhradu môžete premeniť aj parapety a balkón, vás vo svojej knihe Balkón ako záhradka ( CPRESS, 2014) presvedčí akčná Michala Hrnčiarová.
Michala síce študovala psychológiu, ale nakoniec sa našla v téme mestského pestovania. Na balkóne v Petržalke už niekoľko rokov pestuje zeleninu, kvety, ovocie aj bylinky a využíva pri tom princípy permakultúry. Na svojom blogu foresterblog.sk píše, že za tým nie je len radosť z práce s hlinou, relax a únik do vlastného sveta. Tešia ju produkty jej záhradky, aj keď z hľadiska samozásobenia skôr symbolické, a možnosť naučiť malého syna pestovaniu, vzťahu k jedlu a prírode. Michala sa tiež zamýšľa nad trvalou udržateľnosťou miest a pýta sa, či je mesto schopné prispieť aj produkciou potravín.
Jej kniha vás sprevádza v tom, ako sa mestským pestovateľom môžete stať aj vy. Názorne poradí aj úplným začiatočníkom. Nájdete v nej, aké rastliny vybrať a ako ich kombinovať, poradí vhodné nádoby, píše o spôsobe sadenia, ale aj následnej starostlivosti, hnojení či škodcoch. Zaujímavé tipy na pestovanie doma, ale aj články o komunitných záhradách, ktoré navštívila, nájdete aj na jej blogu. Pripojte sa k fanúšikom Forestera na sociálnej sieti a dozviete sa aj o kurze mestského pestovania, ktorého opakovanie Michala pripravuje koncom marca.

.pre zaneprázdnených
Ten pocit, keď debnička zeleniny a ovocia príde priamo k vám domov, nemusí byť iba realitou dedinčanov alebo výsledkom víkendu u rodičov na vidieku. Už v siedmich mestách na Slovensku široký sortiment potravín od zeleniny, ovocia cez bio produkty či mäsové výrobky roznášajú Debničkári. Ponúkajú lokálne, bio a kombinované debničky, prepájajú tak lokálnych a bio dodávateľov so zákazníkmi a zjednodušujú prístup k týmto produktom. Debničku si jednoducho objednáte alebo vyskladáte podľa vlastných predstáv na debnickari.sk a tešíte sa na deň rozvozu.
Malá firma si zakladá na kvalite distribuovaných produktov. Debničkár Matúš Tomášik hovorí, že chcú rozvážať a ponúkať tie potraviny, ktoré chcú aj sami pre seba. Pripomína však, že zelenina je len produkt a ich podnikanie je najmä o vytvorení vzťahu, o ľudskej interakcii. U dodávateľov ich zaujíma filozofia pestovania, sú zvedaví, prečo sa tejto práci venujú. Načúvajú aj preferenciám koncových zákazníkov.
Matúš zaujímavo podotkol, že hoci dnes sú bio potraviny trendom, niekedy máme až nereálne očakávania. Sme vycvičení dokonalým tvarom zeleniny a ovocia zo supermarketov, kde sa vyraďujú nie dosť rovné uhorky, nie dosť červené rajčiny, chemicky ošetrované jablká sú lesklé bez vonkajších chýb. Bio zeleninu a ovocie formuje príroda a môže sa stať, že chuťovo vynikajúci produkt plný živín odmietame ako nie dosť pekný a nedokonalý. Dôsledná komunikácia so zákazníkmi je preto aj spôsobom osvety, aby sme získali viac informácií o tom, ako rozpoznať naozaj kvalitné produkty. Debničkári si za svoju prácu tento rok vyslúžili nomináciu na ocenenie Via Bona Slovakia 2014 v kategórii Férový hráč na trhu.
Sprostredkovateľov debničiek s chutnou zeleninou je na Slovensku viac. Prehľad farmárskych distribútorov nájdete na stránke rodinnefarmy.sk spolu s informáciou, v ktorých mestách či regióne pôsobia. Prehľadnú interaktívnu mapu, ktorá pomôže vyhľadať malé farmy vo vašom okolí ponúka stránka predajzdvora.sk. Obe spravuje nezisková organizácia Ekotrend, ktorá združuje 105 pestovateľov, spracovateľov, výrobcov, odborníkov a záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo a trvalo udržateľný život. Ekotrend otvára v apríli už druhý ročník farmárskej tomboly. Zapojiť sa môžete cez stránku podporfarmara.sk ako podporovateľ (cena tombolového lístka je 3 eurá) alebo ako farmár, ktorý dá do tomboly cenu. A predstavte si, aj tu ide o vytvorenie vzťahu – ceny odovzdávajú farmári výhercom osobne, aby sa spoznali.

.pre komunitu
Ak vám chýba pobyt na čerstvom vzduchu a radšej by ste záhradníčili v kruhu ľudí, ktorí vám vedia poradiť, zapojte sa do pestovania v niektorej z komunitných záhrad. Písali sme o nich v .týždni 24/2013. Skvelý prehľad, kde sa také záhrady na Slovensku nachádzajú, ponúka organizácia Živica. Vo voľne stiahnuteľnom bulletine Kvitnúce mestá zhrnula Živica dlhodobé skúsenosti a dozviete sa nielen, v ktorých mestách sa komunitne pestuje, ktoré organizácie môžete osloviť, ale aj ako si takú záhradu môžete založiť sami. Ešte predtým, ako sa pustíte do čítania, inšpirujte sa krátkym dokumentárnym videom Živice Nevyšliapanou cestou: Komunitné záhrady, odkaz naň nájdete na ich webe. Zakladateľ komunitnej záhrady z Bazileja vo Švajčiarsku, Bastiaan Frich v ňom hovorí: „Myslím, že na komunitnom záhradníčení nie je najdôležitejšie pestovanie zeleniny, ale skôr spoločensko-kultúrny aspekt. Ľudia vyjdú von zo svojich obývačiek, od televízorov, začnú sa stretávať, spoločne sadiť, starať sa o rastliny a tráviť voľné chvíle vonku so susedmi. Získajú vzájomnú skúsenosť, ako vnímať okolie všetkými zmyslami, pričom môžu prejaviť kreativitu a odhaliť nečakaný potenciál.“ Toto vnímanie komunitného pestovania potvrdzujú aj príbehy troch záhrad, ktoré Živica založila. Od úvodných plánovacích stretnutí a prvých brigád nás dokument privedie až k záhonom plným zeleniny, k oázam, kde mešťania môžu tráviť voľný čas v súzvuku s prírodou.
Pre Bratislavčanov, ktorých táto myšlienka nadchla, pridám horúci tip! Práve teraz sa začína budovať komunitná záhrada vo vinohrade na Pionierskej, kde okrem pestovania zeleniny budete mať možnosť priučiť sa aj práci s viničom. Nadšených pestovateľov práve hľadajú, prihláste sa cez kontaktný formulár na stránke vnutroblok.sk.
Pôvodne som pri téme o zelenine myslela len na jedlo, zdravé a chutné stravovanie. Všetci však v súvislosti s pestovaním hovorili o vzťahu, komunikácii, terapii, nadšení a radosti z práce. Hovorím si, keď jeme potraviny s takým širokým rozmerom, musí to zmeniť aj nás samých. Netreba byť pritom ani extra pestovateľom, môžete začať len s bylinkami. V črepníku si vypestujte mätu na mojito alebo na čaj a pozvite kamarátov. Porozprávať sa, utužiť vzťahy, zrelaxovať a mať radosť po práci.
PS: Ak by ste chceli vedieť viac o kvalitnej zelenine, malých farmároch na Slovensku a zakladaní komunitných záhrad, príďte 24.3. o 18:00 do kníhkupectva Martinus.sk na Obchodnej ulici v Bratislave alebo sledujte debatu online na metoo.sk/choices. Na večernom rozhovore Choices: Kvalitná zelenina v meste sa budem rozprávať so Sandrou Štasselovou, spoluzakladateľkou Mobilnej záhrady Sasinkova 21 a malým farmárom Radom Fraňom, ktorý je dodávateľom pre Debničkárov. Viac informácii o podujatí nájdete na choises.sk.
.autorka je spolupracovníčka .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite