Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Enel zostal bez Gabčíkova Vodná elektráreň Gabčíkovo už nie je pod správou Slovenských elektrární, ktoré kontroluje taliansky Enel. Na rozdiel od iných elektrární, Gabčíkovo mali Slovenské elektrárne len v prenájme, pričom dohoda o prenájme bola súčasťou privatizácie v roku 2005, keď Enel vstúpil do Slovenských elektrární. Koncom minulého roka štát od zmluvy odstúpil a minulý týždeň Krajský súd v Bratislave rozhodol o neplatnosti prenájmu.

Zrušenie prenájmu znamená, že sa bude musieť spätne prehodnocovať aj doterajšie prerozdelenie vyplatených dividend a ďalšie finančné súvislosti. Tomu všetkému však bude predchádzať séria právnych krokov z oboch strán a žalôb o neplatnosť a  finančné náhrady.
Vzťahy medzi Enelom a štátom sú dlhodobo problematické. V prípade Gabčíkova má štát problém s nízkou úrovňou investícií do údržby elektrárne. No najväčší problém vo vzťahoch je okolo dostavby Mochoviec, kde sa neustále odďaluje termín ukončenia a zvyšujú sa investičné náklady. Na ne prispieva aj štát zo svojho menšinového podielu na zisku Slovenských elektrární.
.fm

Z funkcie hlavného školského inšpektora odstúpil Jozef Javorek. Pred viac ako rokom sa v súvislosti s ním objavili informácie, že spolupracoval s komunistickou ŠtB. Minister Dušan Čaplovič ho však vtedy vo funkcii podržal. Javorek teraz tvrdí, že odchádza zo zdravotných dôvodov.
Podpredseda Smeru a minister vnútra Robert Kaliňák zatiaľ nevidí dôvod na vylúčenie exposlanca Vladimíra Jánoša zo strany. Jánoš je obvinený z týrania manželky a dcéry. Podľa Kaliňáka treba rešpektovať prezumpciu neviny a počkať na verdikt orgánov činných v trestnom konaní.
Parlament prelomil veto prezidenta Andreja Kisku a opätovne schválil novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Novela okrem iného ruší poplatky za prednostné vyšetrenie u lekára.
Podľa štúdie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Inštitútu informatiky a štatistiky nie je demografická budúcnosť našej krajiny ružová. Problém je najmä výrazné starnutie populácie a nízka pôrodnosť.

Osobnosť: Ondrej Dostál/
Polícia odmietla jeho trestné oznámenie na 70 podozrivých eurofondových projektov obcí a miest, v ktorých uspela poradenská firma Star EU. Podľa Dostála toto odmietnutie nijako nezdôvodnila, čím sa vraj snaží znemožniť preskúmanie rozhodnutia.

Antiosobnosť: Marek Trubač/
Firma bývalého hovorcu prezidenta Gašparoviča spolupracuje s Najvyšším súdom. Súd nepovedal, na základe čoho si ju vybral a koľko jej platí. Firma má súdu, kde pracuje aj Trubačova svokra, zabezpečiť organizovanie schôdzky šéfov najvyšších súdov krajín V4.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite