Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Týždeň čo týždeň sa dá do .týždňa písať o témach, ktoré lomcujú slovenskou spoločnosťou alebo svetovým dianím. Alebo mnou samým. Aj v týchto dňoch by sa dalo niečo poznamenať o tom, že slepý pes komondor maďarského politika Baloga určite dobehne aj slovenského politika Jánoša. Ani rozoberanie témy antimobilov by nebolo na zahodenie. Lebo ak sú dnes novinkou a znamením odporu proti mainstreamu, tak zanedlho budú antimobilmi v ich najpravejšom význame slova, lebo všetci túžia byť in. Za zmienku by určite stálo aj rozhodnutie súdu o manželoch Hrotákovcoch, ktorí svojho času chodili na stretnutia do klubu bezdomovcov HĽA ČLOVEK v bratislavskom kláštore. Lenže si hovorím, že by to už konečne chcelo nejakú emocionálne odľahčenú tému, aby v tom pravidelne nezostával Pišta Vandal sám.

Ale nejde len o to. Ide aj o pohľad do inej perspektívy, ktorá nemusí byť ubíjajúca, ale povznášajúca a oslobodzujúca.
Zabratý v týchto myšlienkach som v sobotné ráno vošiel do našej starej kláštornej kuchyne, pre ktorú je už roky príznačná opadaná omietka a už mesiace opadané kuchynské dvierka.
Ale na stole sa odohrával nepretržitý zázrak. V pohári na whisky sa uprostred stola majestátne týčila skromná kytička prvých snežienok. Oxymoron ako hrom! Voňala doďaleka a o jej nenápadnú krehkosť sa rozbíjal celý ten rutinérsky priestor. Bolo to ako novonarodené dieťa do tragickej rodiny, ktorú zrazu bude definovať nádej. Ten obraz mám stále v očiach, lebo bol presný ako chlieb a voda. Poradil by som teda napríklad Porošenkovi, ak ešte pôjde na sedenie s Putinom, aby z príručnej aktovky vyložil na stôl čerstvo rozkvitnuté snežienky. A ľady sa pohnú!
A pritom tie snežienky neurobili nič heroické. Ich výnimočnosť spočívala iba v tom, že sa v plnosti stali tým, čím sa od počiatku stať mali. Snežienkami. Možno toto je odpoveď na otázku klasika, kedy budú ľudia ľuďmi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite