Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Český Ústavný súd sa minulý týždeň zastal povinného očkovania. Rodičia môžu z presvedčenia odmietnuť vakcínu pre svoje dieťa – ale škôlky potom môžu odmietnuť to dieťa.

Pani Barbora Zemanová s manželom majú vzdelanie v odbore biológia a rozhodli sa, že svojmu synovi Prokopovi sami stanovia očkovací kalendár. Súhlasili s vakcínou proti tetanu, záškrtu, čiernemu kašľu, obrne a hemofilovým infekciám, ale odmietli tú proti osýpkam, rubeole a mumpsu. „Tie môže pokojne prekonať a mať potom silnejšiu imunitu,“ argumentovala matka. Dve škôlky v Náměšti nad Oslavou však v apríli 2010 odmietli Prokopa zapísať. Kauzy sa ujali advokáti z Ligy ľudských práv, lenže všetky inštancie trvali na tom, že vôľa rodičov nestačí (niečo iné by bolo, keby Prokop nemohol byť očkovaný zo zdravotných dôvodov alebo bol imúnny).
Liga postavila prípad ako otázku ľudskej slobody – na to Ústavný súd opáčil, že povinné očkovanie je otázkou spoločenskej solidarity. Liga argumentovala Nemeckom, kde sa povinné očkovanie v škôlkach nevyžaduje. Lenže práve teraz je v Berlíne epidémia osýpok, ktorú zavinili rodičia, odmietajúci očkovanie: 600 nakazených, zatvorená škola, jedno batoľa zomrelo. Česká vláda argumentovala štatistikou: Po začiatku očkovania v roku 1969 u nás výskyt napríklad osýpok klesol na nulu.
Čo si o tom myslí stlpčekár? Keď dostal otázku, či očkovanie áno, alebo nie, nezostalo by mu iné, ako povedať áno. Ale na otázku, ktoré očkovanie a kedy, by už odpovedal inak – pretože aj názory vedy sa menia. (Naša najstaršia dcéra proti hemofilovým infekciám očkovaná nebola, u prostrednej sme si mohli vybrať a najmladšia už to mala povinne.) Právnici rodičov David Záhumenský a Zuzana Candigliota z Ligy ľudských práv namiesto toho vytvorili nepríjemný dojem, že motorom ľudskoprávneho aktivizmu je bezohľadný individualizmus. Krásna ukážka, ako advokát môže pokaziť klientovu kauzu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite