Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Netanjahu v Kongrese Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zažil v americkom Kongrese ovácie aj opovrhnutie. Prišiel na pozvanie predsedu snemovne Johna Boehnera. Boehner však pozvánku nekonzultoval s prezidentom. Výsledkom bol konflikt medzi republikánmi a demokratmi – z tých si 60 dokonca „Bibiho“ prejav ani neprišlo vypočuť. Ďalší vplyvní demokrati, ktorí boli prítomní, aj šéfka menšiny v snemovni Nancy Pelosi, dávali najavo nevôľu.

Netanjahu vyzval USA, aby nepodporili uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe, medzinárodného dokumentu, ktorý sa momentálne pripravuje pri rokovaniach medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami. Netanjahu tvrdí, že Iránu dohoda umožní, aby vyrobil jadrovú zbraň. Zároveň upozornil, že Irán podporou terorizmu a intrigami ovládol kabinety v Iraku, Libanone, Sýrii a v Jemene. Americký prezident Obama, ktorý sa s Netanjahuom nestretol, uviedol, že Netanjahu nepovedal nič nové. Kritici izraelskému premiérovi vyčítali, že neponúkol schodnú alternatívu k dohode o jadrovom programe.
.mg

Grécko bude potrebovať tretí balíček finančnej pomoci, tvrdí španielsky minister financií Luis de Guindos. Podľa neho sa už teraz EÚ a grécki predstavitelia dohadujú o sume medzi 30 a 50 miliárd eur. Ministri financií za Nemecko a Holandsko to popreli.
Ukrajinská ekonomika trpí. Centrálna banka proti pádu hrivny podniká zúfalé opatrenia – zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu z 19,5 percenta na 30 percent. Od apríla 2014, keď vypukla vojna na východe Ukrajiny, stratila hrivna 80 percent hodnoty.
Staroveké asýrske mesto Nimrod na území Iraku, neďaleko Mosúlu, zničili militanti Islamského štátu. Vzácne pamiatky po meste, ktoré bolo založené v 13. storočí pred Kristom, sú tak nenávratne stratené. OSN označila tento vandalský čin za vojnový zločin.
Výbor pre  zahraničné veci britskej Snemovne ľudu vyzval ministrov, aby vyvinuli tlak na Čínu a presvedčili tamojších predstaviteľov, nech v Hongkongu umožnia politické reformy. Poslanci uviedli, že je potrebné podporiť zásady spoločnej deklarácie Británie a Číny z roku 1840, ktorou bol dohodnutý návrat Hongkongu pod správu Pekingu, ale s podmienkou „jedna krajina, dva politické systémy“.

Osobnosť: Boris Nemcov/
Ruský opozičný politik a kritik súčasnej vlády bol zavraždený v Moskve neďaleko Kremľa deň pred protestným pochodom Vesna, ktorý organizoval. Na pohrebe Borisa Nemcova sa zúčastnili tisícky ľudí. Znepokojenie nad situáciou v Rusku, kde sa rozvinula atmosféra strachu a nacionalizmu, stúpa.

Antiosobnosť: Matteo Renzi/
Taliansky premiér bol v Moskve u ruského prezidenta Vladimíra Putina, oficiálne kvôli spolupráci v súvislosti s hrozbou Islamského štátu v Líbyi. Analytik Francesco Galietti však pre CNBC vyjadril obavy, že Renzi uzatvára „pakt s diablom“, lebo ho ekonomické záujmy nútia pochlebovať Rusku.

Citát/
Benjamin Netanjahu: „Boj medzi Iránom a IS ešte nerobí z Iránu priateľa Ameriky.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite