Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nemocnica v kríze Fakultná nemocnica v Žiline musí riešiť kritickú situáciu, ktorá vznikla po tom, ako sa viacero lekárov interného oddelenia rozhodlo podať výpovede. Podľa šéfa lekárskych odborov Petra Visolajského dalo výpoveď 15 z celkového počtu 22 lekárov interného oddelenia. Dôvodom ich nespokojnosti je vysoká kumulácia pacientov, ktorá nastala po zrušení niektorých iných oddelení a vedie k zníženiu komfortu pacientov.

V roku 2011 bolo zrušené pľúcne, kožné a infekčné oddelenie. Lekári tiež tvrdia, že vedenie nemocnice ich z dôvodu šetrenia tlačí do predčasného ukončovania hospitalizácií.
K lekárom sa pridali aj zdravotné sestry z viacerých oddelení a päťdesiat z nich vypovedalo svoj súhlas  s nadčasmi. „Sú už veľmi vyčerpané, unavené. Nikto nerieši ich situáciu. Povedať, že riešime, neznamená, že sa riešia,“ povedala ich odborová predáčka Monika Kavecká.
Riaditeľ nemocnice Štefán Volák na situáciu reagoval vyhásením, že problém riešia a lekárov majú dosť.
.jm

Bývalý predseda Úradu pre verejné obstarávanie Roman Šipoš sa stal riaditeľom kancelárie premiéra Roberta Fica. Šipoša, ktorý viedol úrad od apríla 2011, kritizovala vtedajšia premiérka Iveta Radičová. Tvrdila, že jeho úrad ruší veľa tendrov, čím spomaľuje čerpanie eurofondov.
Kancelária ombudsmanky Jany Dubovcovej sa sťahuje do nových priestorov v centre Bratislavy. Na sťahovanie však nedostala od ministerstva financií žiadne peniaze, takže jej pomáhajú väzni.
Ide o ľudí odsúdených na najnižšie tresty.
Manželia Juraj a Alexandra Hrotákovci strávia za mrežami za utýranie malej Lucie Luknárovej 18,5 roka a 14 rokov. Krajský súd v Bratislave totiž potvrdil pôvodne uložené tresty. Manželia Lucku po smrti tri roky schovávali v jednom z bratislavských bytov.
Od 100 do 6 600 eur dostane od vlády tristodvadsaťsedem športovcov, ktorí získali medaily na majstrovstvách sveta, Európy alebo vytvorili rekord. Na zozname však chýbajú cyklista Peter Velits a tenistka Dominika Cibulková. Velits bol vlani majstrom sveta v tímovej časovke. Cibulková postúpila do finále Australian Open.

Osobnosť: Andrej Kiska/
Prezident nepodpísal novelu zákona, ktorá ruší poplatky za prednostné ošetrenie. Vyčíta jej, že jasne nedefinuje činnosti, za ktoré môže lekár vyberať poplatky. Podľa prezidenta by na konkrétny čas mali byť objednávaní všetci pacienti, bez ohľadu na ich finančné možnosti.

Antiosobnosť: Vladimír Jánoš/
Poslanec parlamentu za stranu Smer sa vzdal mandátu aj funkcie okresného šéfa strany v Prievidzi. Jánoš je totiž podozrivý z týrania manželky a dcéry, ktorým sa mal aj vyhrážať a vulgárne nadávať. Kauzou sa už zaoberá Generálna prokuratúra.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite