Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Angelina v kostole

.jela Krajčovič .časopis .lifestyle

Angelina v Ostrihome? Veru áno. V roku 2010 tu a v Budapešti režírovala svoj film z čias juhoslovanskej vojny. S manželom si dali kávu a údajne len menší zákusok v cukrárni Ettore a herečka cukrárni darovala svoj čiernobiely portrét s podpisom. Majiteľka ho hrdo zavesila na viditeľné miesto. Naším hosťom bola Angelina Jolie... Obsluhujúce dievčatá ju ľutovali, že je kosť a koža, a čo si vytrpí, aby pred kamerou vyzerala dobre. Na internete koluje fotka Brada Pitta, kráčajúceho po moste Bottyán nad ramenom Dunaja.

Popularita cukrárne Ettore, ktorá je na konci Szechényiho námestia, však nestojí len na fotke sexi herečky. Nie je to obyčajná cukráreň a možno to aj Angelina vytušila. Stojí totiž na mieste údajne najstaršieho kostola v meste, ktorý dal postaviť svätý Štefan v románskom štýle. Kostol zažil požiar aj tatárske vpády. Predtým ho ešte stihli zväčšiť, goticky prebudovať, ale jeho dni boli už zrátané. Kamene zo zvyškov stavby ľud rozobral a na ruinu padal prach. Na kostol sa zabudlo. Podobný osud stihol aj ďalší kostol na námestí, na mieste dnešnej radnice. Niet po ňom ani stopy, iba v dlažbe sa črtajú jeho starobylé obrysy. Tieto dva kostoly v srdci mesta chránili hradby a medzi nimi vznikol rybí trh.
V 50. rokoch minulého storočia archeológovia oba klenoty objavili a dostali na svetlo sveta. Našťastie, budovy sú pod modernou zástavbou len čiastočne. Z každého dobrá polovica vykúka do ulice. Na ich pamiatku nechali na námestí farebne odlíšené dlažobné kocky. Kostol pod radnicou mal monumentálny okrúhly tvar a kostol pod cukrárňou zase klasický obdĺžnikový. V dlažbe vidieť jeho gotickú aj románsku podobu.
V peknom počasí sedia hostia cukrárne na terase, na mieste bývalých vykopávok. Ak si zájdeme na zákusok, napríklad na Eszterházyho, aký nemá na svete obdoby, zvykneme žartovať: „Pozri, sedíš v kostole.“
Angelina tu zanechala portrét a kostol aspoň zvyšky základov pod dlažbou. Aby sa nezabudlo. Aby tí, čo prídu po nás, mohli povedať: Dobre, že som navštívil toto miesto.

Jela Krajčovič žije v Ostrihome, rada píše, číta knihy a počúva hudbu. A pozoruje ľudí. Publikovala poéziu v časopise Fragment a pracovala ako redaktorka kultúry. Za svoj domov považuje Česko, Slovensko a Maďarsko.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite