Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA NAKUPOVAŤ: Oliver Kleinert odporúča veci s príbehom
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám architekt Oliver Kleinert povedal, že najradšej nakupuje veci s príbehom: „Všetky vianočné darčeky som naposledy nakúpil na Šafku od ľudí, ktorých som poznal, vedel, čo za tými vecami je. Takéto veci sú mi sympatické, príjemné.“ ŠAFKO je projekt, ktorého cieľom je oživiť bratislavské Šafárikovo námestie kvalitným a originálnym lokálnym dizajnom, módou, jedlom a inými aktivitami. Žiaľ, po výmene starostov Starého Mesta sa sľubne rozbehnutý projekt dostal do závozu a všetko, čo bolo dohodnuté, zrazu neplatí. Oliver Kleinert to však nevzdáva a verí, že pomôžu dávky urbanistického antidepresíva.

TREBA NAKUPOVAŤ: Tašky na kolieskach
Ešte pár rokov dozadu by ste každú ženu urazili, keby ste jej dali ako darček nákupnú tašku na kolieskach. Boli to škaredé, nevzhľadné vozíky z hnedastej károvanej tkaniny, ktoré za sebou ťahali len babky. Dnes však tašky hýria farbami, získavajú dizajnérske ceny a čo je najdôležitejšie, majú množstvo technologických vychytávok, takže ísť s takou taškou na nákup je rovnako sexy ako mať drahú módnu kabelku. Majú ľahučkú konštrukciu, sú dvoj- aj štvorkolesové, pre deti i pre bicyklistov, so skladacou sedačkou na oddych, môžu byť vyrobené z prútia ako košík na kolieskach a existuje dokonca trojkoliesková verzia na ľahké zdolávanie schodísk.  

TREBA SA INŠPIROVAŤ: Tekutá múza
Našu kultúru netvoria len vznešené umelecké prúdy,  ale aj iné, menej výtvarné a skôr zahanbujúce -izmy, napríklad alkoholizmus. Práve alkohol ako špecifický sklon a (ne)kultúrny faktor, ako múza i neduh je témou ikonograficky poňatej výstavy v SNG, ktorú pripravila kurátorka Petra Hanáková. Začína sa práve tento týždeň a potrvá do konca mája pod názvom Tekutá múza. Výstava je štruktúrovaná samotným materiálom do menších tematických celkov, predstaví alkoholizmus ako silne ambivalentný kultúrny fenomén. Na materiáli pokrývajúcom posledné storočie uvidíme „chľast“ ako slasť či princíp tvorby, ale aj ako depresiu a sociálnu depriváciu. Vstup je aj tento rok do SNG voľný.

TREBA SI UŽIŤ SNEH: Na lyžiach, na bikoch aj so psami
Posledný týždeň jarných prázdnin mnohí rodičia s deťmi isto strávia na snehu v slovenských horách. Vlastné športovanie môžu preložiť už v pondelok a utorok fandením na svahoch Chopku, kde sa uskutočnia finálové preteky Európskeho pohára (EP) v disciplíne obrovský slalom mužov ako 76. ročník Veľkej ceny Demänovských jaskýň. V sobotu sa zas môžu zabaviť v Bachledovej doline na Snowparade, kde sa bude pretekať v zjazde na bicykloch a snowscootoch a súťažiť bude aj Filip Polc. No a cez víkend  sa v skanzene v Zuberci uskutočnia preteky psích záprahov Veľká cena Zuberca 2015.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Zlaté šesťdesiate v temnej Juhoslávii  
V piatok síce Dvojka uvedie opus magnum „nového Hollywoodu“ – road movie Bezstarostná jazda, my však dávame prednosť neuveriteľne silnej juhoslovanskej dráme Prebudenie krýs, ktorú v roku 1967 nakrútil srbský režisér Źivojin Pavlović, jedna z vodcovských osobností tzv. čiernej vlny, hnutia, ktoré bolo juhoslovanskou alternatívou francúzskej novej vlny a československej a Cinema Novo a všakovakých hnutí mladých filmov šesťdesiatych rokov. Dráma o neutešených pomeroch v Titovej Juhoslávii, špina, rozpad, karierizmus, byrokracia, taký ten depresívny folklór, ako to však už pri balkánskych filmoch býva, i tu dochádza k mierne hysterickému komediálnemu odľahčeniu. Sobota, 7. marca, Dvojka, 21.25.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite