Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Horšie ako my

.yoani Sánchez .časopis .klub

Nikdy som si nemyslela, že to raz poviem, ale Venezuela je na tom horšie ako Kuba. Nechýba im viac základných tovarov, nečelia takému ekonomickému kolapsu, netrpia takým policajným dohľadom, ale sú na tom horšie ako my. Chcú totiž prejsť tým, z čoho sa my chceme dostať.

Za fiasko obidvoch krajín môžu naši neschopní a zlomyseľní politici.  Fidel Castro sa pokúsil pretvoriť Kubu na svoj obraz, ukázal pritom svoj vzťah k autoritárstvu, netolerancii, posadnutnosť mocou a neschopnosť vyrovnať sa s úspechom iných. A k tomu treba pripočítať ešte paranoju, takú zúrivú, že neveril ani vlastnému tieňu. Zdá sa, že sa to prenieslo na jeho žiaka Nicolasa Madura.
Keď som počula o zatknutí opozičného starostu Antonia Ledezma, ktorý bol obvinený z údajného pokusu o násilný prevrat, okamžite som si spomenula na všetky obavy nášho najvyššieho vodcu, ktoré ukončili mnohým Kubáncom nielen ich profesijné a politické, ale aj fyzické životy. Koľkokrát vysvetľovali svoj zásah proti iným práve údajným ohrozením nášho vodcu? A koľko z týchto údajných útokov vlastne vymyslela iba štátna propaganda?
Maduro hrá rolu obete teatrálne a pred kamerami, pričom odhaľuje medzinárodné sprisahanie proti nemu. Je to jasná fraška, ale to neznamená, že nie je nebezpečná. Uveril, že stelesňuje národ, verejne odhaľuje cudzie plány a vyvoláva nacionalizmus. Chavezov nástupca nevie, ako sa správať normálne, vyrovnane, ako ponúknuť Venezuelčanom budúcnosť, ktorej budú súčasťou. Preto sa uchyľuje iba k strachu. Jeho pôsobenie v úrade prezidenta je len rad pokusov o prevrat a ohrozenie nepriateľmi.  Nevie, ako má viesť krajinu, preto to večné napätie. Ledezma je poslednou obeťou politickej paranoje. Bude to už rok, čo je Leopoldo Lopez  vo väzení a v najbližších mesiacoch sa k nemu pridajú ďalší. Pri poslednom pokuse o prevrat Nicolas Maduro ukázal na vinníkov a v pozadí objavil prsty Bieleho domu.  To všetko len preto, že nevie, ako má vládnuť. Výsledkom je zlá replika kubánskeho modelu, kde je všetko presiaknuté ideológiou a besnením človeka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite