Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Noví interbrigadisti Španielska polícia minulý týždeň počas akcií v rôznych regiónoch krajiny zatkla osem mužov, ktorí sa vrátili z ukrajinského územia. Bojovali tam na strane proruských rebelov a ruských vojakov. Ministerstvo vnútra vydalo oficiálnu správu, kde uviedlo, že šlo o prvú takúto operáciu v Európe. Osem španielskych občanov, všetci vo vekovom rozmedzí od 20 do 30 rokov, sa vlani v apríli zapojilo do konfliktu v Donbase.

O svojom pôsobení informovali na sociálnych sieťach. Vďaka tomu ich španielske úrady identifikovali. Podľa novín El Pais patria títo muži v Španielsku do komunistických skupín a k odchodu na ukrajinské bojiská ich, ako tvrdia, inšpiroval príklad interbrigadistov počas španielskej občianskej vojny. Boli údajne presvedčení, že na Ukrajine treba bojovať proti fašizmu, v čom ich utvrdzovali aj neoficiálne proruské siete v Európe. Zatknutým mužom teraz hrozia obvinenia z vlastnenia bojových zbraní, spoluviny na vraždách a z porušenia neutrality Španielska v ukrajinskom konflikte.
.mg

Marxistický prezident
Venezuely Nicolás Maduro znervóznel. Policajti na jednom z protestov proti jeho vláde zastrelili 14-ročného chlapca a demonštrácie  sa ešte vystupňovali. V piatok polícia zatkla starostu hlavného mesta Caracas. Je obvinený z prípravy zvrhnutia vlády.
Rusko podpísalo s Cyprom dohodu o využívaní cyperských prístavov. Vladimír Putin upokojoval Západ: „Naše priateľské zväzky nie sú namierené proti nikomu. Nikto by sa tým nemal znepokojovať.“ Podľa vyjadrení Kremľa budú prístavy na Cypre Rusi využívať na boj proti terorizmu a pirátstvu.
Ruské noviny Novaja Gazeta zverejnili tajný plán rozdelenia Ukrajiny. Vznikol údajne dva týždne pred útekom Viktora Janukovyča do Ruska a jeho autormi majú byť ľudia z okolia oligarchu Konstantina Malovejeva. V pláne sa uvádza, že rozdelenie Ukrajiny je cesta k obnoveniu vplyvu Ruska vo východnej a strednej Európe.
Rakúsko prijalo zmenu zákona o islame, ktorá zakazuje financovanie mešít a imámov zo zahraničia.

Osobnosť: Angela Merkel/
Nemecká kancelárka rokovala s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom. Počas rokovaní podporila aj snahy Moldavska o užšie vzťahy s EÚ. Vyjadrila sa, že Nemecko podporí proeurópsku vládu v Moldavsku, a dúfa, že Rusko sa nebude usilovať o destabilizáciu Moldavska.

Antiosobnosť: Janis Varoufakis/
Grécky minister financií čelí kritike za plán reforiem, ktorý prijala vláda v Bruseli. Varoufakis sa bráni, že plán reforiem je úmyselne nekonkrétny, aby s ním súhlasili parlamenty krajín eurozóny. Takto hrozí, že Gréci reformy neurobia. Viac o Syrize na strane xx.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite