Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Biľakov pamätník Komunistická strana Slovenska odhalila pamätník Vasiľovi Biľakovi v jeho rodnej obci Krajná Bystrá pri Svidníku. Obec mu tiež udelila čestné občianstvo a pri odhaľovaní pamätníka rečnil aj starosta. Biľak bol pritom prominentným komunistickým funkcionárom a jeho meno je aj pod pozývacím listom pre armády Varšavskej zmluvy, ktoré v roku 1968 okupovali Československo. Stal sa tiež jedným zo symbolov následnej normalizácie.

Pamätník pobúril košických výtvarníkov Petra Kalmusa a Ľuboša Lorenza, ktorí ho postriekali červenou farbou a napísali naň aj slovo sviňa. Komunisti ich čin nahlásili polícii. Proti pamätníku sa ohradili aj viaceré inštitúcie ako Ústav pamäti národa či Historický ústav SAV a protestovali proti nemu aj bývalí politickí väzni. „Sme organizácia zastupujúca obete komunizmu a máme veľmi neblahé skúsenosti s režimom, ktorého zástancom bol pán Biľak,“ povedal predseda Svetového združenia bývalých československých politických väzňov František Bednár.
.jm

Expremiérka Iveta Radičová sa stala špeciálnou poradkyňou Európskej komisie. Radiť má komisárke pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věre Jourovej z Českej republiky. Má tak využiť svoje poznatky z programu Iniciatíva pre otvorené vládnutie na Slovensku. Súčasťou agendy sú aj otázky rodovej rovnosti so zameraním na dorovnávanie práv žien v krajinách EÚ.
Predseda parlamentu Peter Pellegrini sa zaoberá výzvou občianskej iniciatívy SOS Bratislavský hrad pozastaviť výstavbu garáží na Hrade. Kancelária NR SR si vyžiada ďalšie stanoviská expertov a Pellegrini zrejme požiada o prehodnotenie projektu.
Robert Fico začal svoje tradičné každoročné turné k Medzinárodnému dňu žien. Sekundoval mu Robert Kaliňák. Moderátormi podujatia sú Martin Nikodým a Katarína Brychtová.
Prezident Kiska stále neoznámil, či pôjde na oslavy skončenia druhej svetovej vojny do Moskvy. Formu, akou si uctí pamiatku padlých vojakov Červenej armády, oznámi neskôr, ale pripomenul, že to uctenie bude „veľmi dôstojné“. Oslavy sa uskutočnia 9. mája.

Osobnosť: Ján Kubiš/
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval slovenského diplomata za šéfa misie OSN v Iraku. Kubiš je exministrom zahraničných vecí a neskôr pôsobil ako osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Afganistane. V Iraku vystrieda bulharského diplomata Nikolaja Mladenova.

Antiosobnosť: Marián Kotleba/
Župan možno príde o kompetencie v oblasti eurofondov, avizoval to premiér Fico. Dôvodom je, že Kotleba odmieta eurofondové peniaze a kraj jeho vinou prichádza o zdroje na opravu ciest či na domovy sociálnych služieb.

Citát/
Historický ústav SAV: „Biľak patrí do dejín, nie na piedestál.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite