Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobrý vojak Chris?

.zuzana Mojžišová .časopis .film

V poslednom čase sa hovorí o filme Americký ostreľovač, ktorý režíroval Clint Eastwood. Človek sa až čuduje, že sa toľko toho dá narozprávať o takom nevýraznom filme.

Filmografia Clinta Eastwooda je po vyše šesťdesiatich rokoch jeho pôsobenia v Hollywoode skutočne úctyhodná. Desiatky a desiatky titulov. Zväčša chlapských. Westernových, kriminálnych, vojnových. Ale režíroval napríklad aj nádhernú romantickú drámu Madisonské mosty, kde aj hral po boku Maryl Streepovej.
Príbeh snajpera Chrisa Kyla vznikol podľa (autobiografickej) knižnej predlohy. Na jeho počiatku je malý chlapec, prísny otec ho učí strieľať z poľovníckej brokovnice. Neskôr je tu mladý muž z Texasu a rodeo. Potom teroristické útoky a napokon pád Dvojičiek. Zavládne zdesenie, ale aj odhodlanie. Chris sa prihlási do armády, prejde náročným vojenským výcvikom a stane sa príslušníkom tímov SEAL (sea, air, land) amerického námorníctva, málopočetných jednotiek určených na špeciálne operácie. Stane sa ostreľovačom, čo má za úlohu kamarátom v zbrani kryť chrbty. Za presnú mušku a vysoký počet zabitých nepriateľov si vyslúži prezývku Legenda. Zo závislosti od drogy zvanej vojna sa Chrisa snaží vyliečiť manželka Taya a dve malé deti. Situácie, v ktorých sa hrdina ocitá, sú zložité, tie na bojisku, ale aj tie doma v Štátoch.
Ponechajme bokom historickú pravdivosť literárnej predlohy aj niekoľko nominácií snímky na Oscarov. Dovolíme si dokonca ponechať bokom etické hľadiská súvisiace s pozitívnym vykresľovaním, s vojnou a s vraždiacimi hrdinami. Pozrime sa na Amerického ostreľovača ako autonómny titul. Tentoraz nám bude odpustené, domnievam sa, lebo nemáme dočinenia s dobrým filmom, čo bude dlho mútiť vodu v kinách. Kvalitatívna latka tých najlepších amerických filmov o modernej vojne je totiž postavená omnoho vyššie, na celkom iný level – Smrť čaká všade, Čierny jastrab zostrelený. Eastwood sa nateraz ani len nepriblížil k svojmu brilantnému vojnovému filmu Listy z Iwo Jimy, pripomínajúcemu boje o ostrov medzi Američanmi a Japoncami v druhej svetovej. Z pohľadu Japoncov.
Snímka American Sniper trpí mnohými chorobami. Napríklad ju postihol ten priam už srandovný americký národný pátos. Alebo čierno-bielosť aj napriek farebnosti „celuloidu“. Alebo zdĺhavé návraty do Chrisovej minulosti dokola upozorňujúce, že hlavný hrdina je fakt dobrý chlapík. Na životopisný film je toho málo, na vojnový priveľa. Obrazy z výcviku pripomínajú strihový dokument z iných vojnových filmov – to všetko sme už videli mnohokrát. Do ďalšej kolónky chorobopisu môžeme vpísať až skľučujúcu predvídateľnosť deja, divácke emócie si tentoraz oddýchnu, nekoná sa nijaká prekvapivá drezúra zo strany filmárov, to všetko sme už videli mnohokrát. A napokon je tu ešte okatá, nástojčivá nádielka toho, čo si má publikum povinne, bezpodmienečne uvedomiť – vojna je zlá, protivník je sadistický, vojaci nasadzujú svoje životy, vojna sa po ich telách a dušiach driape, aj keď sa dostanú do mierových zemepisných šírok a dĺžok, traumy sa liečia len ťažko. Lenže – to všetko sme už vedeli. V prípade umenia nebýva vždy opakovanie matkou múdrosti. Obsah by mohla zachrániť zaujímavá forma, ale v prípade tohto Eastwoodovho filmu ho nezachraňuje.
Hovoriť o vojne sa má – kvôli nezabúdaniu, vyrovnaniu sa s minulosťou, poučeniu... Jej glorifikovanie z akéhokoľvek uhla pohľadu sa mi však prieči. Vojna je zlá, aj keď je niekedy nevyhnutná.
.autorka je spolupracovníčka .týždňa.

Americký ostreľovač (American Sniper, USA 2014). Réžia: Clint Eastwood. Scenár: Jason Dean Hall. Kamera: Tom Stern. Hrajú Bradley ooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Luke Grimes, Jake McDorman, Sam Jaeger a ďalší.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite