Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA PÍSAŤ: Viliam Dobiáš odporúča písať knihy
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám záchranár, pedagóg a prezident SČK Viliam Dobiáš priznal, že aj keď najradšej nakupuje knihy, dnes mu na ich čítanie zostáva čas len na dovolenke. Dodal tiež návod, ako vychovávať premúdrené deti: „Keď deti začínali čítať a sekíroval som ich, že každý deň treba, vyhodili mi raz na oči, že ani mňa už dlho nevideli žiadnu knižku čítať. Vynašiel som sa, ukázal, toto všetko, čo máme doma, už som prečítal, teraz píšem knihy, čo čítajú iní. Zobrali ma na milosť.“ Ak sa nedostanete ku žiadnej z učebníc, ktoré doktor Dobiáš napísal, určite si prečítajte jeho knihu Volali ste záchranku?“ (Dixit, 2013). Veselé aj mrazivé príbehy zo záchranárskej praxe dopĺňa radami, ako pomôcť, než príde záchranka, v ktorých zúročuje takmer štyridsať rokov skúseností. Dostupné aj v češtine.

TREBA SI CHRÁNIŤ: Pružný členkový chránič na mieru
Pri športoch nie je nič tak ohrozené pred vyvrtnutím ako práve členok. Nehovoriac o opakovaných úrazoch. Doteraz mali športovci možnosť fixovať si ho pevnou ortézou, použiť sťahovacie obväzy alebo ho tejpovať. Páska však dráždi pokožku, pri častom použití je to aj trošku drahá jednorazová metóda. Holandská firma Erasmus Medical Centre prišla s hybridným riešením. Nazvala ho EXO-sol, je to niečo medzi pevnou oporou a páskou, ktorá kopíruje anatómiu a prirodzený pohyb členku. Poskytuje tak optimálnu voľnosť aj ochranu. Pri bežnom športovaní pohyb neobmedzuje, poslúži, až keď sa noha príliš vychýli. Umiesťňuje sa kúsok nad členkom, je prilepená špeciálnou náplasťou k športovej obuvi. Exo-sol sa vyrába na zákazku, najprv je potrebné členok nasnímať 3D scanerom, potom sa vytlačí v 3D-tlačiarni. Zatiaľ je dostupná len v Holandsku za 199 eur za pár.   

TREBA OKOŠTOVAŤ: Medzinárodný klobáskový festival v Sládkovičove
Ak ste nezačali predveľkonočný pôst vylúčením mäsa z jedálneho lístka, potom vás možno zaujme podujatie, ktoré opäť organizujú v Sládkovičove. V sobotu sa tam koná VIII. ročník Medzinárodného klobásového festivalu, ktorý sa vyvinul z pôvodnej mestskej zabíjačky. Gurmánov aj gurmetov miestny Klobáskový klub pozýva pozrieť sa na tradičnú výrobu klobások a podporiť súťažné družstvá, ochutnať zabíjačkové špeciality a vôbec, stráviť príjemný deň. Okrem mäsa sú v ponuke aj tradičné šišky a varené víno a tiež folklórny i estrádny zábavný program. Privítací deň je piatok, súťažiť sa začína v sobotu o desiatej pri Inovatechu. V minulých ročníkoch súťažilo vyše dvadsať družstiev, z toho viacero zahraničných, v kategóriách pečená a suchá klobása. Do organizácie festivalu sa zapája veľa miestnych dobrovoľníkov, pomáha senior klub i školská jedáleň.

TREBA SA VYJADROVAŤ: Priestor a radosť
V sídelnej budove SNM sa celý február koná výstava nazvaná Priestor a radosť, ktorú tvorí viac ako 180 sôch, thángk a rituálnych buddhistických predmetov. Sochy sú pôvodom z Tibetu, Nepálu a Indie. Všetky nesú posolstvo viac ako 2 550 rokov starej kultúry. Nejde len o výstavné kusy, mnohé z nich ich majitelia stále používajú pri každodennej meditácii. Všetky exponáty prešli prísnou kontrolou ich ikonografickej a ikonometrickej korektnosti podľa pravidiel v klasických indických a tibetských textoch. Ide tak o artefakty, presahujúce hranice umenia. V stredu okrem výstavy môžete navštíviť prednášku učiteľky buddhizmu diamantovej cesty Zsuzsy Kőszegi, v sobotu si v rámci tvorivých dielní vytvoriť sadrový odliatok tsa tsa (reliéfy obrazov Buddhov) a pozrieť si dokument Tajná cesta do Tibetu, v ktorom divákov sprevádza láma Ole Nydahl.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Dvojka nakrútené tri roky pred jednotkou  
12 stoličiek, slávny román Iľju Iľfa a Jevgenija Petrova, ktorého filmovú verziu z roku 1971 uvádzala Jednotka takto pred týždňom, nebol jediným románom spomenutej dvojice, ktorý zaujal filmových tvorcov. Nejedného filmového spracovania sa totiž dočkalo aj Zlaté teľa, teda knižka, ktorá je vlastne akýmsi voľným pokračovaním 12 stoličiek. Sovietska verzia Zlatého teľaťa, ktorá vznikla v roku 1968, nám predstaví hlavného hrdinu, Ostapa Bendera znova, tentoraz vo veľmi štylizovanej a divácky nie najprívetivejšej podobe. Zlaté teľa v spracovaní režiséra Michaila Švejcera je totiž čistokrvnou groteskou, akurát natiahnutou na takmer tri hodiny. Ak však človek prijme hru a ignoruje geniálnych 12 stoličiek, ktoré si pozrel minulú sobotu, zabaví sa výborne. Znova je to smiech cez slzy, ale to už k Iľfovi a Petrovovi patrí. Zlaté teľa, sobota, 28. februára, Dvojka, 21.20 Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite