Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hurónsky kampes a zberači slov

.katarína Uhrová .časopis .lifestyle

„Bol to hurónsky výkon,“ napísala nedávno o strastiplnom sťahovaní jedna sympatická slečna na svojom blogu, ktorý v sekcii módnych patrí v domácom rybníčku medzi najpopulárnejšie. A nastala smršť. Nezačali sa sypať zdvihnuté palce ako inokedy, diskusiu zaplavili pobúrené reakcie na termín hurónsky, spojený s nevhodným podstatným menom. Čitateľstvo zasvätene vyvádzalo blogerku z omylu, poučovalo o správnom použití výrazu a promptne pripájalo dôkazy z elektronickej databázy národného korpusu slovenského jazyka.

Košatá rozprava o etymológii na stránke, ktorá sa primárne zaoberá oblečením, ajhľa, drobné poukázanie na to, že nad mladou generáciou Y, orientovanou na banálne povrchnosti, ako sa zvykne pohoršene konštatovať, vôbec netreba lámať palicu.     
Chodia po tomto svete aj takí jedinci, čo sa pri neobvyklom slovnom spojení tiež našponujú, nie však s mentorským alebo škodoradostným nádychom. Tí, ktorých úprimne fascinuje, ak napríklad stretnú človeka obľubujúceho vaňilku a s averziou na ňeónové osvetlenie. Milovníkov takýchto javov baví sledovať, ako používatelia z bežnej reality jazyk ohýbajú a vykrúcajú, takže v hromadnej doprave, virtuálnych rozhovoroch a najmä na miestach, kde by to nikto nečakal, bývajú spravidla pripravení loviť. Mnohí takto naladení možno ani netušia, že minulú sobotu mohli svoju pasiu oficiálne osláviť. Dvadsiaty prvý február je Medzinárodným dňom materinského jazyka a UNESCO ním podporuje celosvetovú jazykovú a kultúrnu rozmanitosť.  
Sviatkom môže byť v podstate každé slovo. Pre zberačov bizarných, vtipných aj škaredých, ale hlavne originálnych výrazov určite. Neexistuje, aby ste okolo seba nezaznamenali jedinca tejto kategórie. Je ich za celú nošu a snoria všade. Spoľahlivý zdroj svojského výraziva ponúkajú historické pramene, kde podchvíľou kurtavý (nešikovný) teľpis (hlupák), ziabne (mrzne) v drievnej (niekdajšej) šalande (neútulnej izbe). Ak do zbierky neprispeje staršie príbuzenstvo, treba otvoriť Dobšinského kolekciu Prostonárodných slovenských povestí, neuveriteľne dobrodružné čítanie.
Tí, čo nejdú v spomienkovom optimizme a nevzrušujú ich zaprášené čerházle, čítaj haraburdy, prípadne takí, ktorí horekujú, že slovenčina sa nechytá na požiadavky pulzujúcej súčasnosti, môžu skúsiť praktiky expertných lovcov slov. Infiltrovať sa do skupiny, alebo zaujať strategickú polohu a striehnuť na perly rodného jazyka od kohokoľvek. Trebárs dorastenci po prežúrovanej noci budú zrejme unavení na vecheť. Funkciu, ktorou sa dáva like, zasvätení volajú páčik. Ponášku na obed vám v zlej reštaurácii za rohom pripraví kuchár – menučkár. Korporátna časť sveta v otvorených kanceláriách zasa počas mítingovania simultánne targetuje, vzápätí musí eskalovať a keď prezentuje prípadovú štúdiu, nepovie jej inak ako kejska. Príklady z oddelenia zdrobnenín tvoria špecifický vesmír, zdolať ho však vyžaduje istý stupeň otrlosti. Parádne sa po unikátnych slovách poľuje aj na internetových fórach. Čím viac sú vzdialené  mentalite a záľubám zberačov, tým rýchlejšie rastie šanca čmajznúť si do portfólia delikátne raritný kus. Sú obdobia, keď prieskumník prečeše internet skrz-naskrz, no ostane bez zárezu, a pritrafí sa aj chvíľa, v ktorej sa na najmenej pravdepodobnom mieste a bez varovania z davu ozve: Bude so mnou kampes. Čiže koniec. Úplný.
Zástupcovia ľudského druhu s touto záujmovou aktivitou si jednoznačne zaslúžia výstižné pomenovanie. Zberači slov vôbec neznejú dobre. Hľadači slov? Slovoznalci? Celé zle! Nech ďalší Deň materinského jazyka oslávia o rok zastrešení nejakým šmrncovným názvom.
.autorka je scenáristka.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite