Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voľný elektrón

.yoani Sánchez .časopis .klub

Krátko po tom, ako som sa naučila, že čokoládové bonbóny sú sladké a oheň páli, som zistila aj to, že Kubánci sa môžu zapisovať do organizácií, ktoré vymyslel a založil štát, ale aj to to, že sú exemplárne trestaní, ak si chcú založiť svoje vlastné organizácie alebo združenia. Presne v duchu tejto logiky deti automaticky vstupovali do pionierskej organizácie, ženy sa po dovŕšení štrnásteho roku stávali členkami ženskej organizácie, susedia sa združovali vo výboroch na obranu revolúcie a robotníci sa stali členmi jediného povoleného odborového zväzu v krajine. Okrem toho sa, samozrejme, študenti združovali vo svojej konfederácii, rovnako ako poľnohospodári v tej svojej, v jednom aj druhom prípade celoštátnej. Zdalo sa, že sme všetci niekde združení.

Keď človek hľadal zamestnanie, chcel chodiť na univerzitu alebo len získať právo na nákup domáceho spotrebiča, bolo treba vyplniť formuláre, v ktorých sa záujemcu pýtali na členstvo v organizáciách, posvätených režimom, pričom na začiatku boli samozrejme tie najdôležitejšie: komunistická strana a združenie mladých komunistov. Spomienka na to, ako s perom v ruke robím krížiky vedľa skratiek OPJM, CDR alebo FMC mi už dnes pripadá smiešna. Robila som to automaticky, bez presvedčenia. Len preto, aby to vyzeralo dobre, že som riadna revolucionárska a „normálna“ občianka.
Už niekoľko rokov neopakujem žiadne heslá a nepatrím k žiadnemu združeniu, ktoré sú v našej krajine oficiálne povolené. Keď sa ma na to pýtajú, odpoviem, že som nezávislý občan, voľný elektrón a moja platforma sa venuje iba žiadosti o zrušenie trestnosti nesúhlasu. Viem ale, že od tohto cieľa sme ešte stále ďaleko. Aj napriek sľubným zmenám a uvoľneniu je stále problém niečo kritizovať, či už je to práca ministra, alebo školský rozvrh. O založení nezávislej strany nemôže byť ani reči, aj keby išlo o nevinný klub priateľov jašteríc.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite