Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Máme dosť talentov?

.redakcia .časopis .spoločnosť

V polovici februára prebehlo v Dvorane VŠMU finále grantovej súťaže Talenty novej Európy, ktorú organizuje Slovnaft spolu so Stredoeurópskou nadáciou. Aký obraz o našich mladých talentoch poskytlo toto finále?

Zo štatistického hľadiska nám finále akejkoľvek súťaže nedokáže povedať skoro nič. Finalisti nikdy nepredstavujú reprezentatívnu štatistickú vzorku, a preto nám neprezradia, či máme talentov veľa, alebo málo. A neposkytnú nám ani dostatočne jasnú informáciu o tom, aké výrazné sú naše talenty. Dozvieme sa len, aké sú talenty tých, ktorí sa do súťaže prihlásili.
Ak sú tých prihlásených desiatky a desiatky, a ak do samotného finále postúpi takmer sto z nich, potom majú poroty čo robiť, aby si ich za dva dni stihli všetkých vypočuť. Každý finalista tak dostane na prezentáciu približne päť minút a za taký krátky čas sa naozaj nedá dostatočne prejaviť – ani do šírky, ani do hĺbky. Napriek tomu všetkému poskytlo finále Talentov novej Európy celkom plastický obraz. A je to obraz príjemný.

.prezentácia, powerpoint, skype
Prvá pozitívna správa je, že sto mladých ľudí je schopných v priebehu piatich až siedmich minút podať o sebe jasnú základnú informáciu. Za tento krátky čas ich bleskurýchlo vyspovedá moderátorka, predvedú krátke vystúpenie alebo powerpointovú prezentáciu a nakoniec ešte odpovedajú na prípadné otázky porotcov. Tí z nich, ktorí sú v zahraničí, komunikujú s moderátorkou a porotou cez internet prostredníctvom skypu. Ich obraz je premietaný na veľkú plochu a paralelne s tým sú premietané aj ich powerpointové prezentácie.
Súťaží sa, respektíve uchádza sa o granty, v troch kategóriách – v športe, v umení a vo vede. V porotách sedia odborníci z každej týchto oblastí a zástupcovia organizátorov. No a každý z tých mladých ľudí má porotu približne za päť minút presvedčiť o tom, že práve jeho talent je hodný finančnej podpory.
V nejakom zmysle najjednoduchšie to majú hudobníci. Tí zahrajú alebo zaspievajú nejakú krátku skladbu, čo hudobníkom v porote to na vytvorenie názoru úplne stačí. Výtvarníci predvedú svoje diela v rámci powerpointovej prezentácie, viacerí z nich dajú porote k dispozícii aj svoje stručné portfólio. Športovci svoj talent nemôžu predviesť priamo na mieste, ale pomerne ľahko môžu prezentovať svoje najvýznamnejšie úspechy, umiestnenia a výkony.
Najhoršie sú na tom vedci. Aj oni síce prezentujú svoje umiestnenia na rôznych súťažiach, ale na rozdiel od športu vo vede nie je súťaž podstatou celého snaženia. A to, o čo vo vede naozaj ide, to veru za päť minút predviesť nemôžu. Nehovoriac o tom, že výnimočný vedecký talent sa často začína výrazne prejavovať až na vysokej škole či dokonca po jej absolvovaní. Teda v čase, keď sú výnimočné športové talenty už na vrchole svojej kariéry. Napriek tomu dokážu aj mladí vedci v šibenične krátkom čase o sebe povedať takmer všetko podstatné.
Druhá pozitívna správa je, že drvivá väčšina prezentácií bola naozaj pozoruhodná a  zaujímavá. Granty v celkovej hodnote 66 000 eur síce nakoniec získala len asi polovica finalistov, ale to vôbec neznamená, že tí ostatní sa neprejavili ako veľmi talentovaní. V niektorých prípadoch to mali porotcovia úplne jednoduché (ak sa odborník v porote vyjadrí, že daný človek je podľa neho vo svojej vekovej kategórii zrejme najlepší na svete, tak nie je veľmi o čom dumať), ale často bolo rozhodovanie zložité a vôbec nie jednoznačné. Celkový pocit porotcov bol jednoznačne priaznivý, a to aj u tých finalistov, ktorí nakoniec grant nezískali.

.sústredenia, nástroje, prístroje
Tretia pozitívna správa sa týka rozumnosti jednotlivých žiadostí o grant. Grant sa v rámci súťaže Talenty novej Európy žiada vždy na niečo konkrétne. Na čo žiadali granty tohtoroční finalisti? Športovci najmä na výstroj, ale tiež na cestovné náklady či finacovanie účasti na súťažiach v zahraničí alebo na sústredenia vo vhodných klimatických podmienkach. Umelci podávali granty na kúpu hudobného nástroja, počítačového softvéru alebo účasť na majstrovských kurzoch. Mladí vedci žiadali najčastejšie príspevok na školné na zahraničných univerzitách, ale vyskytli sa aj žiadosti o príspevok na kúpu prístroja (napríklad mikroskopu) alebo odbornej literatúry. Všetko rozumné a potrebné veci.
Štvrtá dobrá správa je, paradoxne, to, že mnohí z finalistov pochádzajú zo sociálne slabších rodín. Skutočnosť, že máme až tak veľa rodín, v ktorých podpora talentu predstavuje závažný finančný problém, tá, samozrejme, dobrá nie je. Ale dobré je, že tieto rodiny napriek ťažkostiam svoje talenty podporujú, ako sa len dá. A tiež to, že existujú firmy, ktoré im v tomto snažení podávajú pomocnú ruku.
Takže aký obraz poskytlo vyvrcholenie celej súťaže respektíve grantového systému. Celkove možno skonštatovať, že dva finálové dni boli namáhavé tak pre finalistov a ich rodičov, ako aj pre porotcov . Ale bola to príjemná námaha, po ktorej zostáva dobrý pocit. Pocit síce len subjektívny, ale zato intenzívny: čo sa talentov týka, nie sme na tom vôbec zle. A je len našou zodpovednosťou, ako sa o ne dokážeme starať, ako im dokážeme pomáhať.
Tak ako minulý rok, aj tento rok postupne prinesie .týždeň rozhovory s deviatimi úspešnými finalistami súťaže Talenty novej Európy..

Tak ako minulý rok, aj tento rok postupne prinesie .týždeň rozhovory s deviatimi úspešnými finalistami súťaže Talenty novej Európy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite