Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Tento týždeň skončí česká ministerka spravodlivosti. Je to pozoruhodný príbeh, ako v zhode s prianím Andreja Babiša jednu Babišovu ministerku zrazili jedny Babišove noviny. Helena Válková (64) je profesorka trestného práva, čo v lete 2013 stačilo na to, aby sa cez noc ocitla na voliteľnom mieste Babišovej strany ANO a vzápätí vo vláde. Ako sa to však profesorom často stáva, v politike jej to nešlo.

Zle si vybrala námestníkov, horko-ťažko hľadala kompromis pri novom zákone o štátnom zastupiteľstve – na vkus Andreja Babiša priveľa hĺbania a primálo akcie. Takže v posledných mesiacoch, ako sa profesorka posťažovala v rozhovore pre Právo 16. februára, kedykoľvek otvorila Lidové noviny (patriace majiteľovi strany), „našla som tam článok, ktorý negatívne vypovedal o nejakej mojej chybe v minulosti“. Keď jej LN 3. februára venovali hlavný text, pochopila a zavolala Andrejovi Babišovi, „že už je tej škandalizácie dosť“. ANO jej dodalo rezignačný list a ona ho k 1. marcu podpísala.
Ukazuje to tri trendy. 1) Ministrom spravodlivosti bude „sekáč, ktorý sa nezakecá“, o polovicu mladší Robert Pelikán. Je to tretia obmena ministra za ANO: čím viac ich šéf strany mení, tým sú mu ministri podobnejší. 2) ANO vytláča na vzdialenejší orbit nezávislých solitérov (bývalý univerzitný rektor Jiří Zlatuška, herec a diplomat Martin Stropnický) a bližšie k slnku sa posúvajú tí, ktorých pozná Andrej Babiš z Agrofertu. 3) Bývalý šéfredaktor MF Dnes a Lidových novín Pavel Šafr na svojom webe zverejnil analýzu správ oboch denníkov o Andrejovi Babišovi 19 mesiacov pred kúpou novín a 19 mesiacov po tom. V MF Dnes stúpol počet pozitívnych článkov z 30 na 202, počet kritických klesol zo 4 na 0. V LN stúpol počet pozitívnych z 20 na 164 a počet kritických klesol z 6 na 5... Žiadny z týchto troch trendov nikto neplánoval. Ani ich nikto neriadi. Deje sa to úplne prirodzeným samopohybom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite