Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Putin na Dunaji Vladimír Putin navštívil Maďarsko. Bilaterálnu návštevu sprevádzali mimoriadne bezpečnostné opatrenia aj domáca kritika, aj keď pomerne malá, keďže do ulíc vyšlo tisíc až dvetisíc Maďarov. Ruský prezident potvrdil energetické zmluvy s Maďarskom aj záujem dokončiť nový južný plynovod.

Maďarský premiér o deň neskôr kritizoval európskych politikov za izoláciu Ruska, osobitne bývalého poľského premiéra a momentálne prezidenta EÚ Donalda Tuska, o ktorom vyhlásil, že stojí na druhej strane ako Maďarsko, ale aj Slovensko, Česko, Rakúsko či Nemecko. Ruský prezident čiastočne ponížil hostiteľa, keď navštívil cintorín ruských vojakov vrátane tých, ktorí padli pri revolúcii v roku 1956. Práve táto revolúcia má pre Orbána a jeho politickú generáciu osobitý význam, často sa na jej odkaz odvoláva. Orbán sa navyše pripravuje o tradičného spojenca – Poľsko. Kritizovala ho premiérka Ewa Kopaczová aj Jaroslaw Kaczynski, ktorý mu odkázal, že sa s ním už nemá o čom rozprávať.
.jd

Dvaja ľudia boli zavraždení v Kodani v Dánsku, atentátnik palestínskeho pôvodu vraždil aj pred synagógou. Teroristický čin vyvolal vlnu solidarity, osobitne z Francúzska.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opäť vyhlásil, aby európski židia, ktorí sa obávajú o svoju bezpečnosť, emigrovali do Izraela.
Francúzska vláda Manuela Vallsa prežila parlamentné hlasovanie o dôvere, ktoré vyvolala opozícia po tom, ako vláda presadila balíček eknomických reforiem ako vládny dekrét, čím sa vyhla hlasovaniu v parlamente.
Niekoľko stoviek tisícov ľudí sa v Argentíne zúčastnilo na tichom pochode, ktorým vyjadrili svoj protest so stavom vyšetrovania zavraždenia prokurátora Alberta Nismana, ktorý vyšetroval prezidentku krajiny Cristinu Fernández de Kirchnerovú a jej spolupracovníkov za marenie vyšetrovania bombového útoku v židovskom centre v Buenos Aires v roku 1994.
Antonio Ledezma, starosta Karakasu a opozičný politik v Kolumbii, bol zatknutý, prezident Maduro ho obvinil, že pripravoval štátny prevrat.

Osobnosť: Ewa Kopaczová/
Poľská premiérka počas návštevy Viktora Orbána v Poľsku maďarského premiéra tvrdo kritizovala. Podľa nej rozbíja jednotu Európy, médiá ho označili za Putinovho trójskeho koňa. S Orbánom sa odmietol stretnúť aj Jaroslaw Kaczynski.  

Antiosobnosť: Alexis Tsipras/
Nezodpovednosť a šaškovanie. Tak možno charakterizovať správanie novej gréckej vlády v rokovaní s veriteľmi o ďalšom priebehu splácania dlhu. Grécky ľavicový premiér nie je ten, kto by mal iných poučovať, skôr žiadať o pochopenie.

Citát/
Viktor Orbán:  „Bezpečnosť tohto regiónu nie je možné vytvoriť proti Rusku.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite