Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Štrajk na súdoch Justiční zamestnaci vstúpili minulý týždeň na jeden deň do štrajku. Do práce neprišlo viac ako tritisíc technicko-hospodárskych pracovníkov súdov, súdnych asistentiek, tajomníčok senátov, vyšších súdnych úradníkov a mediačných a probačných úradníkov. Niekoľko stoviek súdnych zamestnancov prišlo aj na protestný pochod do Bratislavy. Stretli sa pred ministerstvom financií, odkiaľ sa presunuli pred budovu ministerstva spravodlivosti.

Justiční odborári žiadajú zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zlepšenie materiálno-personálneho zabezpečenia súdov a sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. Nespokojní súdni úradníci, ktorých podporil aj prezident Konfederácie odborových zväzov Jozef Kollár, chcú čakať do 10. apríla na výsledok rokovaní medzi ministerstvom financií a rezortom spravodlivosti o navýšení rozpočtu pre justíciu. Ak tento výsledok nebude z ich pohľadu uspokojivý, nevylučujú ani možnosť neobmedzeného štrajku.
.jm

Vláda schválila Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku. Predkladateľ minister Miroslav Lajčák označil jej schválenie „za významné rozhodnutie“. Premiér Fico stratégiu nazval vyváženou. Konferencia biskupov Slovenska však považuje tento dokument za neúplný a nevyvážený.
Exminister financií Ivan Mikloš sa stal šéfom poradcov ukrajinskej ministerky financií Natalie Jareskovej. Mikloš sa bude zaoberať najmä otázkami v oblasti daní, decentralizácie a celkovej reorganizácie verejných financií.
Opozícii sa v parlamente nepodarilo odvolať ministra hospodárstva Pavla Pavlisa. Odvolávala ho pre konflikt záujmov v súvislosti s jeho pôsobením vo firme Port Service a pre schválenie investičnej pomoci pre Duslo Šaľa. Poslanci Smeru sa ministra zastali.
Europoslanec Ivan Štefanec odchádza z SDKÚ-DS. Dôvodom je nefunkčnosť strany. Zostáva pôsobiť v Európskej ľudovej strane ako nezaradený. Do žiadnej slovenskej strany sa zatiaľ nechystá vstúpiť.

Osobnosť: Daniela Hantuchová/
Slovenská tenistka vyhrala turnaj v thajskej Pattayi. Vo finále si poradila s Chorvátkou Aljou Tomljanovičovou v troch setoch 3:6, 6:3, 6:4. Bývalá svetová päťka Hantuchová sa tak vráti do prvej päťdesiatky medzinárodného tenisového rebríčka.

Antiosobnosť: Martin Nikodým/
Moderátor verejnoprávnej RTVS bude moderovať tohtoročnú sériu osláv MDŽ, ktoré organizuje strana Smer. Spolu s ním bude politikov počas estrád v kultúrnych domoch sprevádzať aj moderátorka RTVS Katarína Brychtová. Televízia v tom problém nevidí.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite