Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Pozrite na slovenské (nielen politické) pomery, na ducha spoločnosti, v ktorej žijeme, na vyprázdnenosť myšlienok a slov, na citové vyhladovanie ľudí, na ich únavu zo života povrchnosti. Z tejto reality faktov usúďte, či sa tu aspoň v základných rysoch uberáme správnym smerom. Referendum nám odpovedalo na mnohé otázky, ktoré sme si ani nekládli. Jeho výsledky sú pre konzervatívca sklamaním. Avšak nesú v sebe skrytý náboj tvorivého nepokoja.

Ako rehoľníci sme na Slovensku vstúpili do oslavy roka zasväteného životu, ako kresťania sme vstúpili do času pokánia.  Výborné príležitosti opýtať sa nášho svedomia, čo sme to urobili (respektíve neurobili) že sme došli až sem. Je čas pozametať si v cirkvi pred vlastným prahom.
Ideál Kristovho evanjelia nikdy nebol v kríze,  bol a ostáva čistý a silný pre vybudovanie človeka zvnútra. Zdá sa, že v kríze sme ponorení my,  ktorí máme byť nositeľmi daru a Ducha Evanjelia. Keby sme v ňom boli konzistentne zakorenení, nikdy by si žiadny referendoví predskokani (zo strachu pred strápnením) nedovolili vytrhávanie  jeho kontextu zavesené na bilbordy, ktoré budú možno o chvíľu hlásať, že Ježiš v evanjeliu vystupuje ako večný obhajca pedofílie. Treba žiť súvzťažnú kontinuitu toho, čo hovorí evanjelium pre náš život. Kristus  nám neponúka pozvanie na lacnú bezbolestnú cestu bez kríža, lebo ani On sám nešiel po takej. Nejde teda o plytké zbratanie sa s týmto svetom, ale o jeho prekvasenie s pokorným vedomím, že  máme čo ponúknuť. Len tak nás prestane strašiť odluka cirkvi od štátu a pochopíme,  že predreferendové rozdelenie spoločnosti vôbec nie je najväčším zlom. Veď ani Ježiš  nepriniesol na zem nejaký zdanlivý pokoj, ktorý by zámerne prehliadal hlboké rozdiely medzi ľuďmi, len preto, aby zachoval sladký vonkajší súlad. Netúžme po cirkvi triumfalizmu, lebo história nás učí,  že existuje niečo ako zvláštny smútok víťazov, ktorý berie zopár cenností. Opýtajte sa cyklistu Armstronga.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite