Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ilúzie

.yoani Sánchez .časopis .klub

Nehovorte o politike a náboženstve. Tak znie pravidlo číslo jedna pre najrozšírenejšiu nelegálnu dátovú sieť v Havane. Tí, ktorí sa stanú súčasťou siete routerov a antén akceptujú toto pravidlo ako podmienku prežitia. Pripojením sa k tejto službe vzniká isté spoločenstvo, pričom každý člen vie, že nesmie vzbudzovať pozornosť. Napriek všetkým týmto prísnym obmedzeniam, stojí tá skúsenosť za to. Zažiť závrať z toho, že ste online, aj keď v skutočnosti viete, že ste offline. Je to ilúzia internetu, ktorý funguje, kým svieti kontrolka na vašom routeri.

Audiovizuálne „balíčky“ sú podobný prípad. Obsahujú desiatky filmov, seriálov, časopisov a občas nejaké zahraničné spravodajstvo. Stačí jeden pohľad a je jasné, že takmer nikto si nechce robiť problémy a šíriť materiály kritické ku vláde. Zašlo to dokonca tak ďaleko, že takzvané combo obsahuje aj kópie provládnych novín Granma či relácie nahraté z kubánskej televízie. V požičiavaných balíčkoch je aj niekoľko nezávislých publikácii, venovaných hudbe, celebritám a súkromnému sektoru, na ktoré sa zákazníci vždy tešia.
Ale pozor! Jeden spôsob, ktorý zasahuje mnoho Kubáncov, je súčasťou balíčkov – sú to pestré obrázkové časopisy, pri čítaní ktorých si publikum predstavuje, že žije v inej krajine. Sú plné sviežich farieb, vyberaných jedál podávaných vo výborných reštauráciách, rozhovorov so známymi spevákmi. Žiadny z textov nie je priamo o politike, napriek tomu všetky implicitne odmietajú ideológiu, ktorá je u nás pri moci. V balíčkoch je čoraz viac publikácií o tom, ako byť dobrým podnikateľom, manuálov ako uspieť v biznise, až po jednoduché workshopy o varení.
Ľudia, ktorí myslia na budúcnosť Kuby by urobili dobre, keby sa ponorili do tohto sveta našej súčasnosti. Našli by tam realitu, ktorá nezaberie viac než jeden terabajt dát, ktoré sa požičiavajú od dverí k dverám, ale najmä možnosť, ako vidieť nie to, čo tvrdíme, že sme, ale to, kým naozaj sme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite