Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Docent biológie Martin Konvička (45) z Juhočeskej univerzity je popredný odborník na motýle – zaoberá sa ich miznutím zo strednej Európy.

takto ho poznajú kolegovia z odboru. Pre verejnosť je to dnes najznámejší hovorca iniciatívy Islam v ČR nechceme. Docent Konvička patrí do nového prúdu „občianskeho aktivizmu sprava“ (keby sme ho chceli klasifikovať ako motýľa). Vo východnom Nemecku Pegida, na Slovensku Aliancia pre rodinu – no a v sekulárnom Česku sa tou rezonujúcou témou ukázal byť islam. Zatiaľ iniciatíva pritiahla v januári pár stoviek ľudí pred Pražský hrad, ale jej hovorca sucho oznámil, že do roka zaplní Letenskú pláň v Prahe: „Som presvedčený, že to nebude ťažké. Obrovské PR nám robí radikálny islam.“

„Apeluje na sedliacky rozum, má akúsi husitskú tvrdohlavosť, robí si zo seba srandu a prihodí metaforu z biológie.“

Martin Konvička – ako iní noví stredoeurópski pravicoví aktivisti – má cit pre akciu i slogan, vie to s médiami a nemožno ho odbiť ako primitíva. Jeho tzv. Hirschov index má slušnú hodnotu 24 (t. j. má 24 vedeckých článkov, z ktorých každý má 24 citácií). Sám ľutuje, že má teraz „pre mohamedánov“ menej času na výskyt perleťovca maceškového v Bielych Karpatoch. V rozhovoroch a na blogu vystupuje tak, ako to máme v Česku radi: apeluje na sedliacky rozum, má akúsi husitskú tvrdohlavosť, robí si zo seba srandu a prihodí metaforu z biológie (EÚ sa správa, „ako keď zviera vystavíte stresu, ktorý nevie zvládať“, ako vystrašený papagáj, ktorý si zo stresu vytrháva perie – „naše hodnoty sú ohrozené, ale my riešime cyklotrasy a zákaz fajčenia v reštauráciách“).

Tá sila má aj temnú stránku. Zatiaľ je ťažké rozpliesť, čo je pravda a čo ohováranie odporcov, ale docent svoj priamočiary slovník (islam je „úchylárna“, Mohamed je „úbožiak“) zjavne uplatňuje i na študentov. Rektorovi došla trpezlivosť, takže Konvička nedávno sľúbil pred etickou komisiou, že už sa nebude vyjadrovať hrubo... Možno sa skúsenosti zo života hmyzu nedajú automaticky prenášať do ľudských vzťahov.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite