Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Albánci na úteku Hospodárska situácia v Kosove sa zhoršuje. Úmerne s tým rastie počet ľudí, ktorí sa odtiaľ chcú dostať do bohatších častí Európy. Srbské úrady oznámili, že posilnili hliadky na štátnych hraniciach s Maďarskom a vyslali tam dokonca elitnú jednotku. Minulý piatok sa k nim na hliadkach pridalo aj zhruba dvadsať príslušníkov nemeckej polície. Denne v tých miestach údajne zadržia v priemere tisícku migrantov, ktorí sa pokúsia ilegálne prejsť do Maďarska.

Odtiaľ už migranti môžu vycestovať do väčšiny krajín Európskej únie, čo je aj ich hlavný cieľ. Predovšetkým sa usilujú dostať do Rakúska, Británie alebo do škandinávskych štátov a tam žiadajú o azyl. Nejde len o občanov Kosova, mnohí utečenci pochádzajú zo Sýrie, Iraku a z Afganistanu. Na ochrane spoločných hraníc pred prílevom migrantov sa dohodla srbská a maďarská polícia, pretože len v tomto roku bolo zadržaných až 23-tisíc narušiteľov hraníc. Európa sa obáva, že problém s migrantmi v tejto časti sveta sa vymkne spod kontroly.
.mg

Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa viac usilovalo riešiť situáciu v Líbyi, kde sa stále bojuje a mnoho ľudí odtiaľ uteká do Európy. Len za minulý týždeň zahynulo v Stredozemnom mori vyše 300 migrantov z Afriky. „Ak nechceme, aby sa zo Stredomoria stal cintorín, musíme vyriešiť problém Líbye,“ povedal.
Nemecko prekvapilo – v poslednom štvrťroku 2014 jeho ekonomika vzrástla o 0,7 percenta. Francúzska ekonomika vykázala len 0,1 percentný rast.
Kompromis v rokovaniach s Gréckom je možný, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkel, ale dodala, že „dôveryhodnosť Európy závisí od dodržiavania pravidiel“. Grécko odmieta plniť podmienky zahraničnej pomoci, ECB však stále financuje Grékov – rozšírila núdzový program pomoci s likviditou pre grécke banky do 18. februára a navýšila sumu tejto pomoci na 65 miliárd eur.
Organizácia Reportéri bez hraníc zverejnila index slobody tlače za rok 2014. Sloboda médií sa podľa indexu zmenšila napríklad v Taliansku, na Islande a v Andorre. Značné zhoršenie nastalo aj vo Venezuele, v Líbyi, v Rusku.

Osobnosť: Vint Cerf/
Viceprezident firmy Google a takzvaný otec internetu Vint Cerf upozornil na možnosť, že so zastarávaním hardvéru a softvéru dôjde k strate dokumentov a obrázkov uchovávaných na počítačoch a hrozí digitálny „vek temna“, teda že budúcim generáciám sa o našej ére nezachovajú údaje.

Antiosobnosť: Nicolás Maduro/
Venezuelský prezident zdôvodnil zoštátnenie reťazca supermarketov Dia a Dia a zatknutie jeho riaditeľa takto: kapitalista viedol vojnu proti venezuelskému ľudu  a zadržiaval potraviny. Nedostatok tovaru je však vo Venezuele symptómom štátom riadenej ekonomiky, ktorej navyše klesajú príjmy z ropy.

Citát/
Nicolás Maduro: Rozložíme ekonomické mafie a rozbehneme zdravé hospodárstvo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite