Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Lipták spustil lavínu Korupcia v zdravotníctve sa stala niekoľko mesiacov po kauze nákupu CT v piešťanskej nemocnici znovu témou verejnej diskusie. Postaral sa o to všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý v rozhovore pre televíziu Markíza priznal, že berie od pacientov dary. V priebehu jedného roka takto vyzbiera približne päťtisíc eur, dostáva aj obrazy a podobne.

Lipták neskôr označil reportáž za zmanipulovanú, pričom tvrdil, že týmto spôsobom len kompenzuje straty, keďže štát, respektíve zdravotné poisťovne mu za pacientov nezaplatia dosť peňazí. Liptáka kritizovala Slovenská lekárska komora, ktorá podala v tejto veci aj podnet pre možné porušenie etického kódexu. Kauzou sa zaoberal aj parlamentný výbor pre zdravotníctvo, opoziční poslanci Daniel Lipšic, Igor Matovič a Ľubomír Galko podali na Liptáka aj trestné oznámenie. Lekár už bol vypovedať aj na polícii, na základe pokynu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára začala prípad preverovať aj špeciálna prokuratúra.  
.vag

Smer zrušil možnosť objednať sa u lekára na prednostné vyšetrenie. Vraj predlžovalo čakanie ostatným pacientom. Poslanci tiež zrušili možnosť vyberať poplatky za ospravedlnenku zo školy, potvrdenie do práce, či za žiadosť o kúpeľnú liečbu a niektoré ďalšie úkony.
Slovenská polícia chce získať zoznam osôb, ktorým švajčiarska pobočka banky HSBC radila ako obchádzať platenie daní. V medzinárodnej kauze, ktorá dostala pomenovanie „Swiss Leaks“ lieta aj 60 osôb s väzbami na Slovensko a účtami s vkladmi do výšky asi 50 miliónov eur.
Ministerstvo financií zvýšilo odhad daňových a odvodových príjmov na tento rok o 123 miliónov eur. Premiér Robert Fico oznámil, že takto získané prostriedky použije na výdavky, spojené s takzvaným druhým sociálnym balíčkom. Fico tiež upozornil na riziká deflácie.
Viac ako 12-tisíc mužov poslalo na okresné úrady v sídle krajských miest vyhlásenie, že v prípade vojny im svedomie nedovolí bojovať. Takúto možnosť majú muži, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť, každý rok v januári.

Osobnosť: Rudolf Fila/
Známy slovenský maliar a grafik zomrel vo veku 82 rokov. Patril k najvýznamnejším predstaviteľom abstraktnej maľby, učil na Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave a neskôr na Vysokej škole výtvarných umení. Za knihu Cestou dostal aj literárnu cenu Cenu Dominika Tatarku.

Antiosobnosť: Pavol Pavlis/
Ministra hospodárstva chce opozícia tento týždeň v parlamente odvolávať. Návrh na jeho odvolanie podali poslanci za OľaNO, KDH, SaS a NOVA.  Pavlisovi vyčítajú konflikt záujmov kvôli pôsobeniu v spoločnosti Port Service. Tá sa kvôli neúspešnej privatizácii súdi so štátom.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite