Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

3. februára 2015 zomrel ako 55-ročný slovenský jezuita František Šatura. Hoci v roku 1984 ukončil štúdium matematickej informatiky UK v Bratislave, už počas štúdií bol organistom v Stupave a k jezuitom tajne vstúpil v roku 1987. Prvé sľuby zložil v júni 1989, už v roku 1990 ho predstavení poslali do Ríma na štúdium teológie. Počas štúdií sa venoval telesne postihnutým a pastorácii väzňov. V roku 1995 pokračoval v štúdiu v Mníchove. Za kňaza bol vysvätený v roku 1996, od roku 1998 vyučoval filozofiu na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity.

1. decembra 2000 išiel so skupinou trnavskej mládeže na chatu v Dobrej Vode, kde viedol duchovnú obnovu. 3. decembra ráno odišiel autom do Trnavy, kde mal mať omšu pre deti. Asfaltová cesta z chaty prechádzala lesom a viacerými serpentínami. Z rekonštrukcie udalosti vyplýva, že v poslednej zákrute už nereagoval a ani nebrzdil. Auto prešlo do protismeru, vyletelo z cesty a narazilo do betónového múrika.
Od tejto udalosti bol jezuita v stave bdelej kómy. Na lôžku v Senioráte Spoločnosti Ježišovej v Ivánke pri Dunaji takto strávil 14 rokov. Celý ten čas sa oňho starali a ošetrovali ho rehoľné sestry františkánky. V izbe, v ktorej ležal, jeho spolubratia slúžili denne omšu. Sestry ho opatrovali s takou starostlivosťou, že za celých 14 rokov ležania sa neobjavili žiadne preležaniny.
V pondelok 9. februára sa s ním na ivánskom cintoríne lúčili rehoľníci, príbuzní a priatelia. Pochovávali ho dvaja biskupi. V zime a vo fujavici nakoniec spolubratia jezuiti spievali ich erbovú pieseň Semper gaudebo, čiže Vždy sa budem radovať. Život Františka Šaturu bol predurčený k intelektuálnym výšinám. V štyridsiatke sa však zmenil na 14-ročné mlčanie, ukončené smrťou. Dotknutí stojíme pri jeho zavŕšení.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite