Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Známy český komentátor Jan Macháček prestúpil od februára zo servera Respekt.cz do Lidových novín. Ešte predvlani o tomto čase by to zaujímalo len iných novinárov. V premenenom svete českých médií je to však prestup „od Bakalu k Babišovi“.

Macháček je totiž inštitúcia: chartista, najlepší ekonomický investigatívny reportér 90. rokov, moralista, predseda správnej rady Knižnice Václava Havla. Povedzme, ako keby sme na Slovensku zmiešali pánov Schutza, Hríba, Múčku a Nicholsona (a pretože je aj gitarista v kapele Garage, museli by sme pridať pána Bálika). Macháček je mimoriadne zábavný, ak má dobrú náladu. Teraz ju nemal. Na facebookovom profile sa na svojich kritikov nahneval: „Mám právo na akékoľvek svoje budúce profesijné aktivity. (...) Hocikto sa tu na sieťach správa, ako by som bol jeho majetok.“ Najštipľavejší bol k nemu server Echo24.cz, ktorý vytvorili redaktori, čo ušli pred Andrejom Babišom. Tamojší komentátor Daniel Kaiser pripustil, že v Lidových novinách je dodnes veľa osobností, lenže „robia štafáž pánu majiteľovi pri poťahovaní Českej republiky pavučinou jeho záujmov“. Americký bloger žijúci v Prahe Erik Best si všimol, že oligarchizácia českých médií vstúpila do druhej fázy: „Na oligarchov sa teraz pozerá ako na nevyhnutných alebo ako na nevyhnutné zlo.“
Ak to, čo zažívame, je mäkká „normalizácia bez normalizátorov“, potom sme v roku 1972. Už vieme, že noví majitelia tu budú nadlho. A už vieme, že drvivej väčšine čitateľov to neprekáža. Niet inej možnosti, len hľadať, ako ďalej. Trebárs server Echo24.cz bol na hrane prežitia – s 12 členmi redakcie a 4 500 platiacimi čitateľmi digitálnej verzie; teraz ho zachránilo spustenie papierového týždenníka, ktorý si kupuje ďalších 5 100 ľudí. A iný príklad: Moderátor Martin Veselovský po odchode z verejnoprávnej televízie rozbehol internetovú DVTV.cz. Minulý štvrtok za to dostal jedno z troch českých profesijných ocenení, cenu Ferdinanda Peroutku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite