Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Daniel Day-Lewis a Isabelle Adjani v upírskom filme? Alebo Ralph Fiennes a Juliette Binoche? Helena Bonham Carter, Colin Firth, Harvey Keitel a Christopher Lee, nech si starý pán a upírsky klasik ešte zahrá? Správy o sfilmovaní najdôležitejšieho upírskeho románu deväťdesiatych rokov Anno Dracula sa objavili pomerne skoro po jeho vydaní v roku 1992. V roku 2000 boli prípravy tak ďaleko, že sa vážne uvažovalo o spomínanom hviezdnom obsadení. V roku 2008, v čase vrcholiaceho upírskeho boomu, bol hotový scenár. Dosiaľ sa nezrealizoval.

Autorom predlohy i scenára bol Kim James Newman, jeden z desiatich svetových hororových odborníkov. A ak by sme sa bavili o obskúrnych nemainstreamových filmových hororoch druhej polovice dvadsiateho storočia, tak asi úplná jednotka. Britský novinár, filmový kritik a spisovateľ úžasného viktoriánskeho zjavu a veľkého renomé, aspoň čo sa hororov týka. Autor, respektíve spoluautor dvoch zásadných filmových monografií o horore – Nightmare Movies: Horror on Screen Since the 1960s a Horror!: Films to Scare You to Death, jednej o westerne – Wild West Movies, ďalších viac či menej odborných kníh o literatúre a filme a hneď niekoľkých románov a ság, v ktorých sa predstavuje ako priam geniálny fabulátor.
Anno Dracula je prvý diel štvordielnej ságy, ktorý v roku 1992 spolu s Draculom Francisa Forda Coppolu pomáhal odštartovať ten nevídaný upírsky boom. Ten vyústil do vzniku samostatného subžánru tzv. paranormálnych romancí, na druhej strane urobil z upírov až vyprázdnenú popkultúrnu komoditu. Bolo toho jednoducho priveľa.
A teraz, keď už sú upírske príbehy vlastne za zenitom, vyšiel Anno Dracula v českom preklade, neskoro síce, ale lepšie ako nikdy. Je nielen upírskou klasikou, ale bol aj pri zrode ďalšieho dnes extrémne populárneho subžánru, steampunku. A to všetko iba preto, že Dracula, ako ho poznáme zo Stokerovho príbehu, nielen prežil, ale aj vyhral a oženil sa s kráľovnou Viktóriou. Anno Dracula, ó áno!           

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite