Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Nie je ľahké žiť vo svete, kde na jednom konci ulice stojí Islamský štát a na druhom nórska sociálka – povzdychol si na Twitteri český komentátor Jindřich Šidlo. Takže dnes o tom druhom konci ulice.

Pani Eva Michaláková v posledných mesiacoch úspešne zmobilizovala českých politikov aj médiá. Jej kauza však trvá dlhšie: už štyri roky vedie v Nórsku právnu bitku o svojich dvoch malých synov, odobratých tamojšou sociálnou službou Barnevern a pridelených do pestúnskych rodín. Eva Michaláková žila v Nórsku od roku 2003 s českým manželom, očividným čudákom – nepracoval, rodinu živila ona. V marci 2011 učiteľky v škôlke ohlásili podozrenie z týrania a zneužívania oboch synov. Jeden chlapec mal krv v stolici (matka to vysvetľuje chorobou), chlapci hovorili o bití, kriku, budení v noci. Trestné oznámenie však nórska polícia v roku 2013 odložila. Chlapci majú teraz šesť a deväť rokov, stále sú českí občania – a stále v cudzích rodinách. Vlani ich sociálka rozdelila, vraj sú nezvládnuteľní, a kontakt matky s nimi obmedzila na dve krátke schôdzky ročne.
O prípade nevieme všetko: hovorí matka a jej advokáti, kým úrady mlčia. (A otec rodinu úplne opustil.) Napriek tomu to vyzerá na konflikt dvoch kultúr: „dieťa predovšetkým“ verzus „rodina predovšetkým“. V päťmiliónovom Nórsku prešetruje Barnevern 53-tisíc prípadov ročne, z toho 8-9-tisíc detí pošle do pestúnskych rodín. V dvakrát väčšom Česku išlo vlani do pestúnskych rodín 2 191 detí – z toho dve tretiny boli príbuzní, najmä prarodičia. Kto verí v „rodinu predovšetkým“, má byť ostražitý voči domácemu násiliu; ale kto verí v „dieťa predovšetkým“, musí byť ostražitý voči pokušeniu moci nad cudzími životmi.
Nie je ľahké byť na strane pani Michalákovej. Ale pre jej synov teraz ponúka pestúnsku starostlivosť jej sestra, ktorá má vlastnú rodinu na Hodonínsku. Keby Nórsko túto ponuku prehliadlo, človek by skoro povedal, že jeden koniec ulice nemá k druhému tak ďaleko.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite