Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavlisa dobehla minulosť

.marek Vagovič .časopis .politika

Minister hospodárstva je v krištáľovo čistom konflikte záujmov: jeho bývalá firma totiž žiada od štátu približne 60 miliónov eur. Ak nechce premiér Fico po kauze CT stratiť aj posledné zvyšky dôveryhodnosti, mal by Pavla Pavlisa čo najskôr odvolať z funkcie.

.v decembri 2002 podala spoločnosť Port Service žalobu na Fond národného majetku (FNM), ktorý spadal pod ministerstvo hospodárstva. Dôvodom bolo, že spomínaná firma, kde bol vtedy šéfom predstavenstva súčasný šéf rezortu Pavol Pavlis (Smer), neuspela v privatizácii Slovenskej plavby a prístavov. Fond ju totiž zo súťaže vylúčil (nesplnila podmienky), takže Pavlisova firma sa obrátila na súd. Port Service teraz žiada od štátu, aby jej uhradil „ušlý zisk” približne 60 miliónov eur.  

.trnkovo dedičstvo
V prvom kole Pavlisova firma prehrala: v roku 2006 totiž Krajský súd v Bratislave rozhodol v prospech FNM. Port Service teda podala dovolanie na Najvyšší súd, pričom súdny poplatok vo výške 20-tisíc eur jej mal požičať Pavlis – v tom čase člen dozornej rady FNM, upozornila Veronika Remišová, miestna poslankyňa v Bratislave (KDH, Most, NOVA, SaS, OĽANO, KDS). Port Service najskôr neuspela ani na Najvyššom súde: aj ten totiž v roku 2008 rozhodol v prospech FNM.
Do kauzy sa však vložil vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka, ktorý podal mimoriadne dovolanie. No nie v prospech štátu (FNM), ale firmy Port Service, ktorú na súde zastupovala Danuše Tichá – manželka vtedajšieho Trnkovho námestníka Ladislava Tichého. V roku 2012 napokon iný senát Najvyššieho súdu rozhodol, že Pavlisova firma bola z privatizácie vylúčená neoprávnene. Kauzou sa bude znovu zaoberať Krajský súd v Bratislave, na podstate sporu to však nič nemení: v hre je už len výška škody, ktorú vraj FNM spôsobil spoločnosti Port Service.   
Mimochodom, Trnka pomohol súkromnej firme aj v apríli 2010, keď podal mimoriadne dovolanie v kauze tzv. Duckého zmeniek. Ani vtedy nehájil záujmy štátu, ale švajčiarskej spoločnosti Gen Man Ventures, ktorú tiež zastupovala Danuše Tichá (.týždeň č. 20/2011). Jej klient vtedy žiadal od štátu odškodné približne za miliardu korún. Trnkov zástupca Tichý podal pre zmenu mimoriadne dovolanie v kauze inej Duckého zmenky – v prospech cyperskej firmy Stroden Management. V tomto prípade išlo asi o 750 miliónov korún (.týždeň č.26/2011).  

.biznis s Babišom
Na celej kauze je zaujímavá aj iná vec: spoločné obchodné aktivity Pavla Pavlisa s českým ministrom financií Andrejom Babišom. Pavlis, Babiš a rakúsky podnikateľ Hubert Mierka totiž ovládajú spoločnosť Port Service Bratislava – teda materskú firmu spoločnosti Port Service, ktorá žiada od štátu za vyradenie z privatizácie miliónové odškodné. Babiš priznal, že Pavlisa pozná už od roku 1992: približne v tom čase totiž začala firma Port Service Bratislava poskytovať služby Babišovmu Petrimexu.
„Zoznámil nás pán Mierka, rakúsky podnikateľ, majiteľ firmy Mierka Donau Hafen. Spolupráca bola dobrá, Petrimex vstúpil do Port Servisu v roku 1995,” povedal .týždňu vo februári 2012
Babiš. S Pavlisom sa vraj stretne približne raz za rok – pri spoločenských udalostiach bývalých kolegov z Petrimexu. Keď sme sa chceli Pavlisa pred tromi rokmi spýtať na jeho vzťah s Babišom, odmietol vyjsť z rokovacej sály parlamentu. Telefón mal buď vypnutý, alebo ho nezdvíhal. Nereagoval ani na mail.
Dnes sa už Pavlis k Babišovi hlási celkom otvorene. Napokon, v júli 2014 nemal ako minister hospodárstva problém s obrovskou štátnou dotáciou vo výške 58 miliónov eur pre Babišovu firmu Duslo Šaľa. Keď sa ho vtedy novinári pýtali, či to nepovažuje za konflikt záujmov, Pavlis im odpovedal: „Áno, s pánom Babišom mám nejaké aktivity z minulosti. V čom je však konflikt záujmov? Technológia je v zmysle projektu gumárenskej výroby, s ktorou ja nemám absolútne nič spoločného.”  

.záväzky z minulosti
V skutočnosti bude pritom z dotácie pre Babiša nepriamo profitovať aj Pavlis: Duslo Šaľa totiž vyrába hnojivá pre celý stredoeurópsky región. Časť z nich sa k odberateľom prepravuje aj v lodiach po rieke Dunaj: a v prístave ich nakladá firma Post Service Bratislava, ktorej spolumajiteľom je aj Pavlis. Pozoruhodnou zhodou okolností je aj spôsob, akým sa Babiš dostal k spomínanej dotácii: cez pozmeňovací návrh poslanca Smeru Maroša Kondróta, s ktorým sa spoznal ešte v Petrimexe.
Kondrót totiž v marci 2014 presadil, aby nemusela investičné projekty nad 200 miliónov eur – čo bol aj prípad Dusla Šaľa – schvaľovať vláda, ale len minister hospodárstva. Aby sme však neboli k Pavlisovi nespravodliví: dotácia pre Babiša bola zrejme aj v záujme premiéra Roberta Fica. Napokon, ten ju viackrát obhajoval aj v médiách: „Nezaujíma ma nič iné, len 800 pracovných miest v Šali.” Nie je však vylúčené, že Smer cez dotáciu splatil aj staršie záväzky voči Babišovi.  
Ten mal totiž pred voľbami 2006 poslať Ficovej strane štedrý sponzorský dar – v kuloároch sa spomínalo až 60 miliónov korún, ktoré sa však v účtovníctve Smeru neobjavili. Babiš to, samozrejme, poprel: poslanec Smeru Ivan Varga, ktorý sa s ním tiež pozná osobne, však .týždňu vo februári 2012 potvrdil, že situáciou sa vtedy zaoberalo aj predsedníctvo strany: „Fico povedal, že Babiš dal Smeru nejaké sponzorské, ktoré k nám však nedorazilo. Účtovne to zrejme neprebehlo.”

.ficova dilema
Spomínaný sponzorský dar si mal totiž nechať vtedajší financmajster Smeru Fedor Flašík, ktorý to takisto poprel. Pravda je, že Fico vyškrtol z kandidátky strany v roku 2006 až 13 ľudí, ktorí boli spájaní s Flašíkom – vrátane jeho manželky Moniky. Jeden zo zakladateľov Smeru Bohumil Hanzel navyše tvrdil, že v roku 2006 patrilo sponzorom strany prvých 25 miest kandidátky Smeru. Pavlis bol číslo 15, Kondrót 22.
Opozícia už vyzvala ministra Pavlisa, aby pre obidve kauzy – súdny spor so štátom aj dotáciu pre firmu Andreja Babiša – odstúpil z funkcie.
„Pán Pavlis je obyčajný vybavovač a kšeftár,” tvrdí predseda SaS Richard Sulík. „Tých 60 miliónov eur je fiktívny ušlý zisk, ktorý je právne nepodložený,” myslí si líder strany NOVA Daniel Lipšic. Opozícia chce zvolať aj mimoriadnu schôdzu parlamentu. Minister Pavlis sa bráni, že s firmou Port Service už nemá nič spoločné – v roku 2006 ju totiž previedol na schránkovú firmu na ostrove Curacao. Blog Veroniky Remišovej, ktorá upozornila na jeho konflikt záujmov, označil za fikciu: „V prípade, že sa týchto fiktívnych 60 miliónov eur niekedy dostane ku mne, verejne vyhlasujem, že jej ich darujem.“
Pavlis môže predbežne počítať aj s dôverou Roberta Fica, ktorý ho v minulosti navrhol aj do dozornej rady FNM. V decembri 2004 dokonca inicioval, aby sa stal Pavlis predsedom NKÚ. Aj teraz premiér svojho ministra bráni: „Nebudem ho odvolávať pre penťácku privatizáciu, ktorú zorganizovala vláda Mikuláša Dzurindu – preto, že nejaká firma si len uplatňuje svoje práva na súde.” Fico však súčasne tvrdí, že ak sa objaví niečo, čo by Pavlisa diskreditovalo pri výkone funkcie, bude konať. Vzhľadom na to, čo urobil minister hospodárstva pre jedného z údajných sponzorov Smeru, je to však málo pravdepodobné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite