Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Spojenec Salmán Americký prezident Barack Obama pohotovo skrátil návštevu Indie a minulý týždeň v Rijáde navštívil nového saudského kráľa Salmána. Ten sa ujal trónu po smrti kráľa Abdalláha, svojho polovičného brata, ktorý zomrel 23. januára tohto roku. Obama navštívil Saudskú Arábiu spolu s ministrom zahraničných vecí Kerrym, aby vzdal úctu zosnulému kráľovi a rokoval s novou hlavou štátu.

Kráľ Salmán na svojom prvom medzištátnom rokovaní uviedol, že Iránu nesmie byť dovolené získať jadrovú zbraň. Šiítsky Irán je najväčším mocenským rivalom sunnitskej Saudskej Arábie v regióne. Saudi boli spojencami Západu vo vojne proti al-Káide a dnes sú na strane Západu proti Islamskému štátu. Na druhej strane je to krajina, ktorá na svojom území toleruje nebezpečnú sektu wahábistov, ktorí podporujú militantný islam, uplatňuje krutú autokraciu, diskriminuje ženy a nepovoľuje náboženskú slobodu. Saudi navyše fakticky kontrolujú svetové ceny ropy, vzhľadom na to je Západ odsúdený hľadať so Saudmi spoločnú reč.
.jd

Grécky minister financií Yanis Varoufakis odmietol vyjednávať o podmienkach medzinárodnej pomoci Grécku s tímom z EÚ a Medzinárodného menového fondu. Chce hovoriť priamo s lídrami eurozóny. Jeho cieľom je znížiť  dlh Grécka najmenej o polovicu.
Portugalská vláda odsúhlasila zákon, podľa ktorého poskytne potomkom Židov, čo boli  z krajiny vyhnaní pred vyše 500 rokmi, občianstvo, ak oň požiadajú.
Koncom minulého týždňa sa na východnej Ukrajine stále bojovalo. Ukrajinská armáda dobyla mesto Debaľceve a bojovala o Vuhlehirsk. Pôvodne plánované mierové rokovania v Minsku sa nekonali.
Sankcie proti Rusku predĺžila Európska únia na šesť mesiacov po rokovaní ministrov zahraničných vecí v Bruseli. EÚ tak reaguje na to, že Rusko naďalej podporuje separatistov na Ukrajine.
Štáty Africkej únie sa na summite v etiópskom hlavnom meste Addis Abeba dohodli, že do boja proti džihádistickej milícii Boko Haram vyšlú 7 500 vojakov. Chcú požiadať OSN o finančnú pomoc, ktorá by slúžila na podporu týchto ozbrojených síl.

Osobnosť: Mitt Romney/
Neúspešný prezidentský kandidát amerických republikánov z posledných volieb oznámil, že v ďalších voľbách v roku 2016 nekandiduje. „Po zrelej úvahe, či sa znovu pokúsim stať prezidentom, som sa rozhodol, že je najlepšie dať príležitosť iným lídrom v strane,“ povedal. Aj ustúpiť včas – a lepším – je umenie.

Antiosobnosť: Abú Bakr al-Bagdádí/
Džihádistická organizácia Islamský štát, ktorej šéfom je Abú Bakr al-Bagdádí, zaútočila na policajné stanice a vojenské objekty na polostrove Sinaj a zabila najmenej 20 ľudí. Egypt z útokov obvinil Moslimské bratstvo. K zodpovednosti sa však cez Twitter prihlásila vetva Islamského štátu na Sinaji.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite