Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

30 miliónov pre advokátov Ak sa objaví právny problém a nezvládajú ho interní právnici štátnych inštitúcií alebo to vylučuje charakter veci, tieto sa obracajú na externé advokátske kancelárie. Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) vypracoval analýzu, ktorá skúma náklady štátu na tieto externé právne služby. Podľa nej za obdobie od roku 2011 zaplatil štát advokátom viac ako 30 miliónov eur.

Viac ako polovica tejto sumy pripadá na ministerstvo financií. Drahé boli pre Slovensko predovšetkým medzinárodné arbitráže. Podľa analytikov SGI sa v oblasti externých právnych služieb objavujú nedostatky. Existujú napríklad záznamy, že právne služby boli poskytnuté, ale nie je jasné, na aký účel, lebo plnenie je opísané len všeobecne. Inokedy chýbajú popri faktúrach zmluvy. SGI spúšťa za účelom lepšej kontroly a transparentnosti internetovú stránku, ktorá interaktívne zobrazí konkrétne vzťahy a súvislosti medzi štátnymi inštitúciami, prípadne firmami so štátnou účasťou a advokátskymi kanceláriami.
.lk

Štát Izrael ocenil vyznamenaním Spravodlivý medzi národmi slovenskú rodinu Brnovcov. Tí počas deportácií Židov zo Slovenska v roku 1944 ukryli židovské dievča Malku Kohenovú.
Srbská polícia zdržala Františka Matíka, ktorý bol odsúdený v kauze krachu nebankového subjektu BMG Invest. Pred výkonom trestu sa však ukrýval v zahraničí. Slovenské ministerstvo spravodlivosti už požiadalo Srbsko o jeho vydanie.
Smer odmieta v parlamente podporiť vznik poslaneckého klubu strany SaS. Klub tejto strany sa rozpadol po tom, ako z nej odišla skupina poslancov okolo Juraja Miškova a Jozefa Kollára. Jeden z nich, Juraj Droba, sa však neskôr k „sulíkovcom“ vrátil a do klubu chcel vstúpiť aj bývalý poslanec za SDKÚ Eugen Jurzyca.
Parlament prelomil prezidentovo veto a opätovne schválil novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi zabrániť získať štátne zakázky. Prezident aj opozícia tvrdia, že zákon v schválenej podobe nebude účinný.

Osobnosť: Dominika Cibulková/
Slovenská tenistka sa prebojovala do štvrťfinále prestížneho turnaja Australian Open. V zápase o postup do semifinále však prehrala s Američankou Serenou Wiliamsovou 6:2, 6:2. Cibulková je momentálne na 11. mieste svetového tenisového rebríčka.  

Antiosobnosť: Pavol Frešo/
SDKÚ opúšťajú ďalší členovia. Pre nespojnosť so spôsobom, akým vedie stranu jej predseda, rozpustili okresnú radu v Malackách. Frešo podľa jej predsedu Petra Slávika nereprezentuje hodnoty strany a dehonestuje princípy, na ktorých SDKÚ vznikla.

Citát/
Sam Sumyk (tréner Azarenkovej) o Cibulkovej: „Iba sme sa pozerali, ako mláti moju zverenkyňu.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite