Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA VIDIEŤ: Klasici v novom podaní režiséra Lukáša Brutovského
Ak by ste zatúžili vidieť niektorý z najnovších počinov mladého režiséra Lukáša Brutovského, ktorého sme vyspovedali v rubrike Sedem nerestí a cností, potom máte tri najbližšie možnosti – sú to všetko divadelné klasiky – česká, ruská aj slovenská. Česká inscenácia roka 2014 podľa českých divadelných kritikov Maryša bratov Mrštíkovcov, s podtitulom Krojovaná revolta, sa v brnianskom HaDivadle najbližšie hrá o mesiac, 23. februára, ešte zopár lístkov je v predaji, potom až o ďalší mesiac. Na Ostrovského Les sa môžete vybrať v Martine do Národného domu 4. a 12. februára, alebo v Trnave do Divadla Jána Palárika, kde toto predstavenie hosťuje 17. februára. Nové spracovanie Karvašovej Polnočnej omše dáva SND v Štúdiu 15. a 25. februára, a 2. marca s ním SND hosťuje v Maribore.  

TREBA INOVOVAŤ: Biely plášť pre 21. storočie
Biely lekársky alebo tiež laboratórny plášť sa od svojho vzniku koncom devätnásteho storočia príliš nevyvinul, aj keď dnes v nich namiesto kníh a blokov nosíme technológie. Klasický neforemný strih, dlhý rukáv, pracia bavlna. Dve veľké vrecká a jedno menšie náprsné. A práve od vreciek sa rozhodli zmeniť plášť vo firme Scottevest, ktorej sloganom je – naše vrecká, vaša sloboda. Ich plášť SeV ich má šestnásť! Klasické veľké vrecká na ruky majú vnútri ďalšie vrecká, menšie, na perá, do veľkého vnútorného vrecka strčíte aj tablet, má špeciálnu vrstvu, ktorá ho chráni pred poškodením, ďalšie vnútorné vrecká sú na mobily a ďalšie potrebné veci.  Plášť je z polyesteru, má povrchovú úpravu, ktorá je odolná proti vode aj špine. Stojí 125 dolárov.

TREBA SI VYBRAŤ: Zimné akcie s vinármi, furmanmi, lyžiarmi i vodákmi
Posledný januárový víkend sa naozaj neoplatí sedieť doma. Zatiaľ čo v Malých Karpatoch Svätojurčania lákajú do otvorených pivníc na víno, na severnom konci republiky v Pieninách pozývajú vodáci odvážnych na 7. ročník Zimného splavu prielomom Dunajca z Červeného Kláštora do Lesnice. Rum, guláš a čaj až v cieli, dobrá nálada a poriadna zima po celý čas. Vodácky výstroj je zabezpečený. V strede Slovenska je na programe furmanská súťaž, ktorá sa začína sprievodom furmanov po Hriňovej. Súťažiť sa bude v slalome, sile v páre a sile v jednotke. Návštevníci môžu ochutnať domáce zabíjačkové výrobky. Kúsok odtiaľ, pri Kremnici, sa od piatka do nedele športuje, koná sa tu už 42. ročník Bielej stopy, vytrvalostný beh na lyžiach.

TREBA ODDYCHOVAŤ: Zraz cestovateľov a gurmetov v Inchebe
Vo štvrtok v bratislavskej Inchebe štartuje niekoľko podujatí, ktorých spája cestovanie, aktívne trávenie voľného času a dobré jedlo. Medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour sprevádzajú výstavy Poľovníctvo a oddych a tiež Wellness a fitness. V ďalších halách Danubius Gastro okrem vystavovateľov z oblasti gastronómie a hotelierstva ponúka sprievodné podujatia, ktoré porovnávajú zručnosti barmanov, baristov, kuchárov, cukrárov, pekárov i someliérov. No a cez víkend sa ku tomu všetkému pridá ešte aj BUBO bál 2015 cestovateľský festival pre všetkých, ktorých naša planéta neprestáva fascinovať. Stretávajú sa tu Slováci, ktorí boli na všetkých kontinentoch, napísali o tom knihy, nafotili krásne fotografie, zostrihali filmy a vedia o krajinách zaujímavo rozprávať. Dohromady precestovali vyše 144 krajín celého sveta a ich rady majú cenu zlata.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Scenárista Jurského parku režíruje prvého Bonda
Reč je, samozrejme, dnes už o nebohom spisovateľovi, scenáristovi a režisérovi Michaelovi Crichtonovi, ktorý k väčšine filmov podľa svojich vlastných románov nielen napísal scenáre, ale ich aj režíroval. A vôbec nie zle, výborným príkladom je jeho film Prvá veľká vlaková lúpež, nakrútený v roku 1978, ktorý sa v roku 1982 ocitol aj v našich kinách. Crichton sa v ňom vracia k legendárnej vlakovej lúpeži vykonanej Edwardom Pierceom, zlodejom zo starej školy, ktorý napriek kariére kriminálnika veľmi dobre rozumel tomu, čo znamená česť. Prvá veľká vlaková lúpež je náramne zábavné dobrodružno-kriminálne retro, v ktorom si navyše hlavnú úlohu doslova vychutnal Sean Connery. Pamätníci si spomenú okamžite po prvých sekvenciách. Prvá veľká vlaková lúpež, piatok, 30. januára, Dvojka, 21.25. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite