Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SuperBowl XLIX, súboj dynastií

.bohumil Stejskal .časopis .šport

V nedeľu neskoro večer, vlastne v hlbokej noci, sa na štadióne Phoenixskej univerzity v arizonskom Glendale uskutoční súboj futbalových dynastií. Obhajcovia trofeje Vinca Lombardiho Seattle Seahawks nastúpia proti New England Patriots.

Klišé o tom, že obhájiť je ťažšie ako získať, platí v americkom futbale poslednú dekádu ako vytesané do kameňa. Seahawks boli od januára 2006 prvým obhajcom SuperBowlu, ktorý v nasledujúcej sezóne vôbec vyhral čo i len jeden zápas playoff. To isté sa v roku 2006 podarilo aj Patriotom z Bostonu a nie je to ani zďaleka jediná vec, ktorú majú posledné dva tímy v aktuálnom finále spoločné.

.na odpis
Po šiestich zápasoch novej sezóny mali Seahawks nečakane priemerné zápasové skóre. Tri výhry a tri prehry boli pre všetkých sklamaním. Mužstvo zo severozápasu USA, trénované Petom Carollom, vlaňajšej sezóne dominovalo a medzi dvoma ročníkmi NFL sa jeho tím príliš nezmenil. Žeby sa uspokojili? Na odpis boli aj Patriots. V štvrtom zápase ročníka prehrali v Kansas City v zápase, ktorý v pondelok večer vždy sleduje najviac divákov, hanebne 41:14. Tréner Belichick zostarol, Tom Brady sa vo svojom veku už bojí o svoje zdravie na ihrisku. Tak sa písalo v Amerike.
Seahawks ale deväť zo zvyšných desiatich zápasov základnej časti vyhrali, získali pre seba divíziu NFC West a právo hrať finále konferencie na svojom štadióne. Patriots ukončili sezónu so skóre 12-4 a možnosť hostiť súperov v playoff konferencie AFC si ani oni nenechali ujsť.
Rozhodujúcou pre úspech klubov NFL je hra quarterbackov. Rozohrávači rozhadzujúci loptu po ihrisku musia byť spoľahliví, robiť len dobré rozhodnutia a ešte lepšie ich vykonávať. Russell Wilson (SEA) a Tom Brady (NE) patria do pätice najlepších v lige. Obaja boli pritom na drafte prehliadaní. Wilsona si ako málo perspektívneho kvôli fyzickým parametrom vybral Seattle až v treťom kole, do prípravného kepmu prišiel ako plánovaná trojka na svojej pozícii. Už tam však presvedčil a vybojoval si možnosť byť v základnej zostave. Zvyšok je, ako sa hovorí, história. Tom Brady musel vyčkať na drafte do neuveriteľného šiesteho kola. Každý tím tak päťkrát nevyužil šancu vybrať si jedného z najúspešnejších rozohrávačov. Aj tí, čo po ňom nakoniec siahli. Keď sa v roku 2001 zranil Drew Bledsoe, Brady prevzal tím Patriots do svojich rúk a už ho nepustil.
Podobné sú aj spôsoby, akými dosahujú obdivuhodné úspechy oba kluby. Balansujú na hrane legálneho. Seattle na ihrisku, obranou. Súčasný trend NFL zvýhodňuje útok, cieľom je bodmi baviť divákov. Obrancovia sú limitovaní a pokutovaní pomaly za každý dotyk s protihráčom. Seahawks pokúšajú rozhodcov, vediac, že nemôžu hodiť žltú vlajku signalizujúcu zakaždým faul.
Patriots zas z času na čas balansujú na hrane pravidiel mimo ihriska. Pred rokmi nelegálne špehovali konkurenčný New York Jets, bol z toho poriadny škandál. Po semifinálovej výhre pred týždňom začala liga prešetrovať prípad podhustených lôpt, ktoré mali uľahčiť útoky Patriotom v konferenčnom finále. Ak sa prehrešok potvrdí, trest potvrdia po SuperBowle.

.mystická dráma a debakel
V semifinále vyraďovacieho turnaja boli obaja relatívne jasnými favoritmi. Súper do Seattlu pricestoval z Green Bay takpovediac na jednej nohe. Lýtko rozohrávača Aarona Rodgersa bolo natrhnuté od posledného zápasu základnej časti. Ledva chodil. Necelých päť pred koncom však viedli skvele brániaci Packers 19:7.
Veľké významné duely sa rodia, keď je o čo hrať. Priebeh zápasu navždy prepožičal finále NFC mystiku, o ktorej budú tí, čo zápas videli, hovoriť svojim deťom. Nezlomnosť a viera vo vlastný úspech boli dôvodmi, prečo Seattle dokázal v závere otočiť a vyhrať. Napriek faktu, že 93 percent zápasového času odohral vskutku mizerne a naopak, Packers hrali takmer dokonalý futbal.
New England hral proti Indianapolisu Colts a Bradyovci im nedali šancu. Debakel 45:7 jasne vypovedá, aký veľmi jednostranný zápas to bol. Patrioti v playoff dokázali, že vedia vyhrať akýmkoľvek spôsobom. Kým proti Baltimore Ravens v prvom zápase otáčali nepriaznivo sa vyvíjajúci zápas kreatívnymi prihrávkami vzduchom, cez Colts prebehli s loptou v ruke, po zemi. Súboj útoku Patriots a obrany Seahawks bude hajlajtom sledovanej finálovej noci.

.dve dynastie
V roku 1999 nahradil Bill Belichick neúspešného Peta Carolla ako tréner New England Patriots. Pats odvtedy vyhrali tri SuperBowly a dva prehrali (oba s New York Giants). Posledný však pred desiatimi rokmi, po sezóne 2004 na začiatku ďalšieho roka. Ak sa im podarí v pondelok ráno získať štvrtý SuperBowl, bude ich pozícia najlepších neodškriepiteľná.
Za niečím podobným však prichádzajú do Glendale aj hráči Seattlu. Vyhrať dva tituly po sebe v ére platových stropov a zároveň potreby míňať neproporčné percentá rozpočtov na pár kľúčových hráčov tímu, tlačiacej na čo najväčšiu vyrovnanosť a nepredvídateľnosť, je obdivuhodné. Obhajoba by bola potvrdením prevahy, ktorú Seahawks majú nad zvyškom ligy. Lepší SuperBowl by sa v aktuálnej sezóne nepodarilo nikomu vybaviť, ani keby mohol. Popri každoročných „zaujímavostiach“ ohľadom ceny za reklamný spot počas prenosu na NBC, či zostavy hudobných performerov počas prestávky je potrebné uvedomiť si, o čo sa vlastne bude hrať. V hre totiž nebude nič menšie, ako to, ktorý z dvoch účastníkov športovej zábavy bude označovaný ako dominantný tím prvej dekády nového tisícročia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite