Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Svet

.časopis

Smrť kráľa Po krátkej chorobe zomrel saudský kráľ Abdulláh. Jeho smrť vyvolala vlnu politických i obchodných debát a špekulácií. Oznámenie, že na tróne ho nahradí jeho brat Salman, sa považovalo za dôkaz pokojnej kontinuity Abdulláhovej vlády. Pokračovanie v jeho šľapajach potvrdil aj nový monarcha. Prioritou, povedal 78-ročný Salman, je domáca stabilita.

Krajinu však čaká náročné obdobie – pociťuje čoraz väčší tlak od problematických susedov. Zo severu je to Islamský štát, z juhu sa v Jemene agresívne ozýva al-Káida. Saudská Arábia je členkou koalície, ktorá pod vedením USA útočí na Islamský štát zo vzduchu. V čase, keď sa ku koalícii Saudi pridali, bol ministrom obrany práve Salman. Kým Abdulláh bol pokladaný za mierneho reformátora, Salman má údajne bližšie k náboženským vodcom. Okamžite po smrti Abdulláha stúpla na svetových trhoch cena ropy. Saudská Arábia je hlavným svetovým exportérom a stála za rozhodnutím OPEC-u udržať vývozné kvóty, teda nízku cenu ropy. Tento prístup sa však teraz môže zmeniť.
.mg

Hlavné mesto Jemenu Saná dobyli minulý týždeň šiítski rebeli, obsadili prezidentský palác a donútili prezidenta odstúpiť. Parlament jeho rezignáciu neprijal.
Grécko v nedeľu volilo, v prieskumoch ešte v piatok stále viedla ľavicová strana Syriza. Tá sľubuje, že ukončí úsporné opatrenia a vymôže zrušenie polovice gréckeho zahraničného dlhu. Ak však Syriza nezíska jednoznačnú väčšinu, bude mať problém nájsť koaličného partnera.
Francúzsky premiér Manuel Valls vyzval krajinu, aby „uznala realitu“ a dokonca vyhlásil, že vo Francúzsku je „apartheid“. Po útokoch na redakciu Charlie Hebdo vidí cestu vo zvýšenej integrácii obyvateľov chudobných a etnicky vyhranených predmestí Paríža.
Škótskemu parlamentu boli pred referendom o nezávislosti sľúbené nové právomoci. Návrh zákona o týchto právomociach bol zverejnený, platný však môže byť až po májových britských parlamentných voľbách. Škótska premiérka vyjadrila obavu, že britským ministerstvám zostane v kľúčových oblastiach právo veta.

Osobnosť: Abdal Fattáh Sísí/
Egyptský prezident na Svetovom ekonomickom fóre v Davose povedal, že treba nájsť nový pohľad na islam, taký, ktorý bude v súlade s moderným svetom. „Ak chceme vytvoriť civilizované, ľudské prostredie, musíme si navzájom rešpektovať kultúru a vierovyznanie.“

Antiosobnosť: Václav Klaus/
Bývalý český prezident v rozhovore pre rakúske noviny Die Presse komentoval situáciu na Ukrajine. Tvrdil, že Krym historicky patrí Rusku. Zároveň súdi, že Rusko obsadilo Krym zo súčasných dôvodov – ruská reakcia bola podľa neho „...odpoveď na Majdan, na udalosti v Kyjeve...“

Citát/
Generál Sísí: „Nik nemôže mať monopol na pravdu.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite