Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Otváranie druhého piliera Správy o nízkej výške dôchodkov, vyplácaných z druhého piliera, nanovo otvorili verejnú diskusiu o penzijnom sporení. Na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico informoval o jeho otvorení. Podľa neho je v druhom pilieri takmer jeden milión ľudí, ktorí budú mať z dvojpilierového systému menší dôchodok, než aký by mali, keby doň nevstúpili.

„Nám sa zdá, že najvhodnejším riešením, ako dať týmto ľuďom na dobrovoľnej báze možnosť sa rozhodnúť, je otvorenie druhého piliera,“ povedal premiér. Toto je podľa neho cesta, ktorou sa musí vláda vydať. Detaily k otvoreniu druhého piliera zatiaľ odmietol konkretizovať. Úmysly kabinetu kritizovala opozícia. Ficova vláda sa podľa poslanca Ľudovíta Kaníka rozhodla otvoriť druhý pilier, pretože sa znovu chce dostať k peniazom sporiteľov. „Tými chce financovať svoje takzvané sociálne balíčky, ktorými si chce kúpiť voličov,“ povedal poslanec SDKÚ-DS. Upozornil na to, že je to už štvrtý pokus, ako zneistiť sporiteľov.
.lk, sita

Dvaja Slováci, ktorí ušli z koncentračného tábora Auschwitz a vydali svedectvo o tom, čo sa v ňom deje, majú virtuálny pomník www.vrbawetzler.eu, ktorý pripomína ich jedinečný počin a má motivovať mladú generáciu k aktívnemu postoju proti zlu.
K nadchádzajúcemu slovenskému referendu sa vyjadril aj pápež František. Ocenil pozornosť, aká sa na Slovensku venuje úsiliu o ochranu hodnoty rodiny. Povedal to na rannej svätej omši, na ktorej sa zúčastnili aj Slováci.
Peter Pčolinský, jeden zo spoluorganizátorov protestov Gorila, zakladá politickú stranu. „Bude sa odlišovať už tým, že ju zakladajú administrátori facebookových komunít na Slovensku,” vyhlásil Pčolinský.
Vláda odsúhlasila výstavbu rýchlostnej cesty R7, ktorá má uľahčiť dopravu pre obyvateľov južného Slovenska. Stavať by sa malo začať budúci rok, a to formou PPP projektu.
Ministerstvo školstva neodporučilo vznik dvoch nových súkromných vysokých škôl preto, že trh vysokoškolského vzdelávania je na Slovensku presýtený.

Osobnosť: Jana Dubovcová/
Verejná ochrankyňa práv ako jedna z mála osobností vyjadrila svoj postoj k referendu o ochrane rodiny. Ombudsmanka sa na plebiscite nezúčastní, lebo položené otázky nepovažuje za dôležité. Ak by hlasovala, povedala by ombudsmanka trikrát nie.

Antiosobnosť: Václav Mika/
Televízna relácia Pod Lampou zrejme definitívne končí. Ukončenie spolupráce so spoločnosťou W Press, ktorá ju vyrábala, de facto odobrila aj Rada RTVS. Nepomohol ani list 150 osobností, ktoré žiadali riaditeľa televízie Václava Miku, aby relácia pokračovala.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite