Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kreslo pre Františka Mikloška

.františek Mikloško .časopis .osobnosti

Tí, ktorí si ešte pamätáme, ako to bolo pred Novembrom, vieme, že napriek hodnotovej nivelizácii si ľudia vážili isté stavy. Pedagogický stav, lekárov, vedeckých pracovníkov, hercov a podobne. Mám dokonca pocit, že aj režim, ktorý hlásal, že všetci ľudia sú si rovní, nosil skrytú úctu voči týmto vrstvám spoločnosti. Nedávno jeden známy vyslovil triviálnu otázku: Ktorý stav si dnes ľudia vážia? A dokonca: Ktorý stav si dnes váži aspoň sám seba? Nakoniec z toho vyšlo, že na Slovensku si dnes neváži nikto nikoho...

Ako je to v demokratickom svete? Úcta k človeku, jeho sociálne a zdravotné zabezpečenie, dosiahli v niektorých krajinách Západu vrchol. Na druhej strane vidíme, že pocit slobody stráca často hranice. Už sa zabudlo na začiatok Biblie, keď Hospodin dal k dispozícii človeku všetko stvorenstvo, no s jednou výnimkou: „Zo stromu poznania dobra a zla nejedz!“  Táto veta hovorí, že existuje v živote „tabu“, ktoré siaha až k Hospodinovi. Sú teda posvätné a posledné veci v živote i v človeku, ktoré nemožno znehodnocovať. Toto treba mať na mysli, keď diskutujeme o bezhraničnej slobode slova, ale i v iných prípadoch.
Ale neúctu a rušenie akéhokoľvek „tabu“ v dnešnom živote vidno ešte viac pri zabíjaní nevinných ľudí, ktorých súčasťou sa často stáva samotný atentátnik. Ľudia v Európe, na vrchole svojej civilizácie, si nemôžu pokojne vyjsť na ulicu, lebo ich môže zabiť nejaký fanatik. Alebo musia mať strach ísť s humanitárnym programom do ohrozených častí sveta, lebo im tam pred kamerami môže niekto odrezať hlavu.
Dostali sme sa teda znovu do bodu, keď si budeme musieť všetko odznovu premyslieť. Možno nám nehrozí globálna vojna, možno nám hrozí len všeobecný chaos. Ale vo fyzike existuje teória, že z chaosu môže vyvstať nový poriadok. Inak povedané, nová nádej!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite