Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA VIDIEŤ: Pavol Šajgalík odporúča navštíviť Danubianu
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí nám nový predseda SAV Pavol Šajgalík vrelo odporúčal ako turisticko-kultúrny výlet návštevu rozšírenej Danubiany v Čunove. „S manželkou to máme podelené, ona sa stará o moje kultúrne vyžitie, aby som celkom nezvlčil,“ vysvetlil nám. „Vo voľnom čase sa veľa bicyklujeme, a tak sme sa na Galandovcov do Danubiany vybrali na bicykloch. Očarila nás nielen samotná výstava a architektúra dostavby, priamy styk s vodou, ale aj servisné služby na úrovni. Ochotne nám poskytli nielen zámky na bicykle, ale pre návštevníkov majú aj skrinky na odloženie vecí.“ Okrem stálej expozície v Danubiane aktuálne nájdete výstavu portrétnej fotografie známeho rakúskeho fotografa Seppa Dreissingera a tiež diela provokatívneho rakúskeho akcionistu, maliara a sochára Hermanna Nitscha.

TREBA ZVLHČOVAŤ: Prenosný zvlhčovač vzduchu
Veľa kúrime, málo vetráme, a tak najmä v zime často trpíme suchým vzduchom v dobre utesnených obydliach. Riešenie – zvlhčovač vzduchu – nie je nič nové a okrem klasických odparovacích nádobiek existujú aj rôzne sofistikované elektronické zariadenia. Tie však majú jeden zásadný problém: nádobka na vodu je rajom pre baktérie, takže ju treba často čistiť. Okrem toho, nie sú to práve skladné zariadenia, takže si ich nemôžeme brať na cesty. Teda až doteraz. Satechi Humidifier od americkej firmy Brookstone tieto dva problémy elegantne rieši. Je to vlastne akýsi rozprašovač vody napojiteľný cez USB na ľubovoľný zdroj energie, ktorý sa dá namontovať na štandardnú fľašku balenej vody. Pokryje plochu tak akurát jednej postele. Za 35 dolárov získate zvlhčovač s jedným náhradným filtrom, ktorého životnosť je tri mesiace.   

TREBA VYHRIEVAŤ: Teplo za pár halierov
Mladý taliansky študent dizajnu Marco Zagaria navrhol malý terakotový útvar pripomínajúci iglú – a aj ho tak podobne nazval – Egloo. ktorý využíva neglazovanú pálenú hlinu na uchovanie a šírenie tepla. Egloo má štyri časti, podložku, na ktorú sa položia obyčajné štyri čajové sviečky, potom mriežka, ktorá zabezpečuje sviečkam prívod vzduchu, a dve kupoly, jedna menšia, druhá väčšia. Sviečky rozpália vnútornú kupolu a tá zas odovzdáva teplo vonkajšej. Sviečky vydržia horieť niekoľko hodín, a v miestnosti s veľkosťou 20 metrov štvorcových dokáže cez Egloo zvýšiť teplotu o 2-3 stupne. Namiesto ohrievača sa to použiť nedá, ale trochu tepla navyše v chladných mesiacoch poteší. Egloo sa podarilo získať cez Indiegogo za mesiac o 400 percent viac financií, ako potrebovali na štart, jeho cena sa bude začínať od 60 eur.

TREBA OBJAVIŤ: Záhadní Mayovia v Archeologickom múzeu
Výstava Záhadní Mayovia, ktorá až do 21. júna prebieha v podzemí Archeologického múzea v Bratislave, prvýkrát na Slovensku prezentuje výsledky práce slovenských archeológov pri vykopávkach mayských miest v pralesoch Peténu a Guatemale. Prvýkrát môžeme u nás vidieť komplexnú zbierku mezoamerických artefaktov od roku 800 pred Kristom po rok 1500 po Kristovi so zameraním na najvyspelejšiu kultúru Mayov. Medzi inými aj kópiu a negatívne odtlačky nájdenej stély s hieroglyfickým nápisom. Expozícia je doplnená o súčasných Mayov Lacandóncov, ktorí si uchovali pôvodne predkolumbovské tradície. Výstava je vyústením šesťročného archeologického výskumu mayskej kultúry v Guatemale, ktorý realizuje Slovenský archeologický a historický inštitút (SAHI) a Centrum mezoamerických štúdií Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Bud Spencer a Terence Hill proti Eli Wallachovi
V roku 1969 už mal spaghetti western vlastne svoje najlepšie roky za sebou. Nakrútená už bola „dolárová“ trilógia (Pre pár dolárov, Pre pár dolárov navyše, Dobrý, zlý škaredý) aj Vtedy na Západe, teda spaghetti westerny, ktoré môžeme považovať skutočne za zásadné. Napriek tomu takéto westerny ešte niekoľko vrcholov čakalo, predovšetkým na pôde filmovej komédie. Výborným príkladom toho je práve westernová komédia Tromfové Eso, len druhý spoločný film klasikov „buddy“ komédie Buda Spencera a Terence Hilla, ktorí tu ešte robia aj čosi iné ako len mlátenie zástupov oponentov. Proti nim hrá navyše vynikajúci Eli Wallach jedného zo svojich fantastických záporákov. Tromfové eso, piatok, 23. januára, Dvojka, 21.25. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite