Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Boko Haram zabíja Nigérijské mesto Baga s okolím sa stalo terčom masívneho útoku džihádistických milícií Boko Haram. Násilie prepuklo ešte tretieho januára. Boko Haram dobylo vojenskú základňu, veliteľstvo medzinárodných síl (vojakov z Čadu, Nigérie a Nigeru). Nasledovalo vyháňanie civilistov a ich masové zabíjanie. Keďže región je odľahlý a má slabé spojenie so svetom, počet obetí nebol nezávisle overený.

Kým nigérijská armáda hovorí o 150 mŕtvych, Amnesty International uvádza až 2 000 obetí na životoch. Zničené bolo mesto Baga a ďalších 16 miest. Vyše tridsaťtisíc ľudí je údajne na úteku. Mŕtvi pribúdajú a tí, čo prežili, sa usilujú dostať čo najďalej; časť z nich skončila v susedných krajinách Čad a Kamerun. Útok obnažil nielen príšernú brutalitu milícií Boko Haram, ale aj slabú pripravenosť armády. Boko Haram teraz kontroluje až 70 percent územia nigérijského štátu Borno. Problém je nielen v tom, že milícia Boko Haram je výborne vyzbrojená a ženie ju islamistický fanatizmus. Aj nigérijská vláda útoky džihádistov často bagatelizuje a zatiaľ nebola schopná efektívne im čeliť.
.mg

Rusko odmietlo tranzit plynu do Európy cez Ukrajinu. Európa bude musieť vybudovať kapacity, aby dovážala ruský plyn cez Turecko. „Inak to nepôjde,“ vyhlásil šéf Gazpromu Alexej Miller. EÚ vyjadrila prekvapenie a názor, že z ekonomického hľadiska ruský krok nedáva zmysel.
Belgické špeciálne jednotky robili domové prehliadky v meste Verviers v rámci kontroly ľudí, ktorí sa vrátili zo Sýrie. Keď na nich zaútočili ozbrojenci, došlo k prestrelke. Dvaja útočníci zahynuli, tretí bol zranený.
Dvoch saudských pohraničníkov zabili militanti z Islamského štátu. IS chce dobyť Mekku a Medinu, sväté mestá moslimov na území Saudskej Arábie. Tá už od septembra buduje na svojej severnej hranici s Irakom bariéru dlhú takmer 1 000 km.
Rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý sa ujal úradu na začiatku januára, tento týždeň potvrdil, že Rumunsko je naďalej odhodlané vstúpiť do eurozóny. Osud krajín so spoločnou menou pritom teraz nevyzerá ružovo – Svetová banka v novej správe upozornila, že eurozóne hrozí permanentná stagnácia.

Osobnosť: Raif Badawi/
Saudskoarabský aktivista, zakladateľ internetovej stránky Slobodní saudskí liberáli,  bol minulý týždeň verejne zbičovaný. Badawiho súd odsúdil za „urážku islamu“ na 10 rokov väzenia a 1 000 úderov. Badawiho zločin spočíval aj v tom, že obhajoval rovnosť moslimov, kresťanov, židov a ateistov.

Antiosobnosť: Miloš Zeman/
Český prezident pri návšteve ústavu v Brandýse nad Orlicí povedal: „Nie som zástancom názoru, že by deti, ktoré sú určitým spôsobom hendikepované, mali byť umiestňované do tried s nehendikepovanými žiakmi... Inklúzia sa mi vôbec nepáči.“ Odborníci výrok označili za škandál.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite