Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA INŠPIROVAŤ: Valerij Kupka odporúča ruských konštruktivistov
V rozhovore pre rubriku Sedem nerestí a cností nám rusista Valerij Kupka povedal, že by chcel žiť v Rusku v 10. až 20. rokoch minulého storočia. „Sú také zvláštne obdobia dejín, keď je umenie na vzostupe, potom sa to všetko vyčerpáva a ide do úpadku. Zdá sa mi, že sme si zlizli úpadok, nevzniká nič nové, všetko je mozaika z rôznych citátov, a my sme tým fascinovaní, lebo aj my sme vyrástli na citátoch. V Moskve je práve výstava ruských konštruktivistov A. Rodčenka a V. Stepanovovej, tí dokázali vytvoriť niečo, z čoho dodnes všetci ťažia. Bola to síce politicky strašná doba, ale bola plná nádejí a optimizmu. Pre ruskú kultúru asi platí: čím horšie, tým lepšie,“ zdôvodnil Kupka. Výstava v Puškinovom múzeu potrvá do 8. marca.

TREBA ZACHRÁNIŤ: Šafko konečne ožilo
Na sklonku minulého roka ožilo bratislavské Šafárikovo námestie kvalitným lokálnym dizajnom, jedlom a inými aktivitami. Konečne sa na mieste, kde kedysi bolo bistro „Kazačok“, a ktorým ľudia len prechádzajú, začalo diať niečo zaujímavé a súčasné. Konečne existuje miesto, kde sa dá kúpiť kvalitný a originálny slovenský dizajn a móda. Žiaľ, možno už nie nadlho. Novoustanovený starosta Starého Mesta Radoslav Števčík využil administratívnu chybu predchodkyne a plánuje všetko zrušiť. Vraj projekt nie je vo verejnom záujme a miestni nemenovaní obyvatelia sa sťažujú na škaredé kontajnery, kde sa predávajú len handry, a na hluk. V stredu má starosta ďalšie stretnutie s ľuďmi zo Šafka. Petíciu „Zachráňme Šafko,“ ktorá vyzýva starostu a poslancov, aby nič nerušili a radšej načúvali odborným názorom, komunitám a občianskym aktivitám v meste, nájdete na peticie.com.

NETREBA SA BÁŤ: Lodné kontajnery na zemi
Zatiaľ čo u nás hrozí zánik inšpiratívnemu mestotvornému prvku na Šafku ešte skôr, ako sa stačil vyhrabať z plienok, vo svete sa už lodné kontajnery ako rýchly a nízkonákladový spôsob vybudovania zaujímavého bodu dávno zaužíval a vznikajú stále nové variácie aj firmy, ktoré sa ich úpravami zaoberajú. Okrem známeho londýnskeho Boxparku, ktorý oživil a dekriminalizoval miesto, kde teraz stojí, sa v centre San Francisca, Kodane, v Helsinkách, Toronte, Montreale, Sydney a ďalších metropolách udomácňujú nielen obchodíky, kaviarne, bistrá, ale aj úrady, banky či bankomaty. Z lodných kontajnerov sa stavia nízkonákladové bývanie, v podstate nahradili niekdajšie maringotky a unimobunky. Najnovšie sa v Londýne objavila aj celá Containerville, dvojposchodová budova, postavená z kontajnerov, ktoré slúžia ako lacné kancelárske priestory pre start-upy.

TREBA OCHUTNÁVAŤ: Zimný festival jedla na Slovensku
Už tretí rok máme na Slovensku možnosť vybrať sa na výskumné cesty po najlepších reštauráciách z gastronomického sprievodcu Gurmán, a to za veľmi prijateľné ceny. Zimný festival jedla sa začína 14. januára a potrvá až do 17. februára. Šéfkuchári TOP slovenských reštaurácií ponúknu návštevníkom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál: Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu, Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín a Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou. V rámci festivalu si budú môcť návštevníci vybrať jedno, dvoj- a trojchodovú degustáciu, najlacnejšia stojí 10 eur, najdrahšia 23. Na stránke www.zimnyfestivaljedla.sk nájdete zoznam reštaurácií po celom Slovensku, zážitkové trasy a časy Gurmánbusu, program gurmánskych víkendov, aj online nákup degustačného kupónu či darčekovej poukážky.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Nový western zo starej školy
Filmografia bratov Ethana a Joela Coenovcov predstavuje vzácne kompaktný zoznam „iných“ filmov, pričom nech už ono „iných“ znamená čokoľvek, práve vďaka nemu sa bratia Coenovci tešia výnimočnému statusu až akýchsi ikon či nestorov americkej nezávislej kinematografie. Stačí si spomenúť na snímky Zmätky v Arizone, Barton Fink, Fargo, Big Lebowski či film Táto krajina nie je pre starých a hneď je všetko jasnejšie, Coenovci totiž vždy akoby až programovo narúšali nejakú konvenciu. Presne tak je to aj vo westerne Skutočná guráž, ktorý, hoci vznikol v roku 2010, vracia sa k zdanlivo dávno prekonanej romantickej poetike tohto žánru. A tak ide znova o česť a mladučké žieňa je medzi drsnými pištoľníkmi v absolútnom bezpečí. Krásny kúsok. Skutočná guráž, piatok, 16. januára, Dvojka, 21.25. Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite