Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Tri najlepšie české komentáre k vražednému útoku na satirický magazín Charlie Hebdo napísali ľavicový komentátor Alexander Mitrofanov z Práva, jastrab Martin Weiss zo servera Echo24 a literárny kritik Jiří Peňás z Lidových novín.

Mitrofanov si všíma ruské reakcie a sumarizuje ich takto: „Tretia svetová sa začne ešte za nášho života, a to čoskoro. Rusko a Západ budú v tejto vojne na rovnakej strane barikády.“ Mitrofanov sucho dodáva, že myšlienka spojeného frontu proti islamizmu má jednu drobnú vadu – radikálny islam rovnako ako ruský mainstream odmietajú presne tie hodnoty, na ktorých stojí západný spôsob života. Martin Weiss nadväzuje, že prejaviť v českých médiách solidaritu s nactiutŕhačnými karikaturistami je správne, ale ako „vec našej vlastnej cti či duševnej hygieny“. Z nášho závetria je to totiž ľahké, „naša krajina je príliš bezvýznamná a málo prepojená s islamským svetom na to, aby niekomu stálo za to nás trestať“. Zato upozorňuje na situáciu francúzskych Židov: za posledné tri roky sa ich pre ohrozenie vysťahovalo 20-tisíc. Jiří Peňás uzatvára, že „nie každé rúhanie je vkusné, a nie všetky karikatúry podarené“, ale k slobode prejavu sme došli „cez krv a slzy často vynikajúcich ľudí, ku ktorým sa teraz hlásime ako k veľkým postavám našej kultúry“.
Veď práve. Po streľbe na redakciu Charlie Hebdo som myslel na fašizmus. Mussoliniho prvou spektakulárne násilnou akciou bol útok na socialistický denník Avanti 15. apríla 1919 v Miláne. Fašisti zničili tlačiarenské stroje, zanechali po sebe štyroch mŕtvych a budovu zapálili. „Avanti už neexistuje,“ volali potom pri pochode. Hitlerovou prvou okázalou operáciou na území Československa bolo zavraždenie Rudolfa Formisa 23. januára 1935 v hoteli Záhoří na Slapoch. Bývalý technický riaditeľ stuttgartského rádia odtiaľ vysielal vlastné správy do Nemecka; agenti Sicherheitsdienst prišli a zastrelili ho.
Novinármi sa to začínalo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite