Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Nemecké protesty Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu, skrátene Pegida. Tak sa volá spontánne nemecké hnutie, ktoré každý pondelok večer demonštruje v Drážďanoch v Sasku. Hnutie žiada zníženie počtu udeľovaných azylov, osobitne pre moslimov, otvorenú diskusiu o probléme a zmenu politiky voči Rusku. Médiá, ale aj politici sú totiž podľa nich obmedzení politickou korektnosťou.

Po tom, ako jeden z prieskumov ukázal, že požiadavky Pegidy podporuje až tretina Nemcov, sa okamžite zaktivizovali aj politici. Kancelárka Merkelová ľudí otvorene vyzvala, aby „nepodporovali ľudí, ktorí organizujú tieto zhromaždenia.“ Hnutie Pegida kritizovali viacerí politici, bývalý kancelár Schröder, aj päťdesiat celebrít, ktorým dal na svojich stranách priestor bulvárny denník Bild. Obavy nemeckých politikov ešte vzrástli po útokoch v Paríži a najmä pre rastúcu popularitu Marine Le Penovej a britskej strany UKIP.  Pegida plánuje vo februári protesty aj vo Viedni.
.jd

Amerických vojsk bude v Európe menej, uviedol minister obrany Chuck Hagel. USA zatvára 15 základní, podľa ministra sú to menej významné základne zo studenej vojny. Od tohto kroku sa očakáva úspora pol miliardy dolárov ročne, ušetrené zdroje sa majú použiť v Ázii.
Srí Lanka má za sebou voľby a pred sebou zmeny: končí sa vláda prezidenta Mahindu Rádžapaksu, ktorý bol obviňovaný z vojnových zločinov, zo spoluviny na vraždách novinárov a z korupcie. Nahradí ho víťaz volieb, jeho bývalý spojenec, Maithripala Srisena.
Euro sa minulý týždeň prepadlo oproti doláru na deväťročné minimum. Dole ho ťahajú obavy z nadchádzajúcich gréckych volieb, no podľa analytikov tu hrajú rolu aj špekulácie, ktoré počítajú so stimulmi proti deflácii, očakávanými od ECB.
CyberBerkut, skupina hackerov z Ukrajiny, zaútočila na webstránky nemeckej vlády a parlamentu. Je to súčasť tlaku na Nemecko, aby prestalo podporovať vládu Ukrajiny. K útoku došlo krátko pred cestou ukrajinského premiéra Jaceňuka do Berlína.

Osobnosť: Angela Merkel/
Nemecká premiérka sa vyjadrila v protiklade k francúzskemu prezidentovi Hollandovi, ktorý naznačil, že sankcie proti Rusku je možné pred summitom o Ukrajine zrušiť. Merkelová vyhlásila: „Myslím, že treba vidieť v praxi uplatnenú celú dohodu z Minska, až potom môžeme hovoriť o zrušení sankcií.“

Antiosobnosť: Cherif Kouachi/
Muž, podozrivý z útoku na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo, ktorý zrejme spáchal so svojím bratom Saidom Kouachim. Cherif Kouachi sa narodil vo Francúzsku a radikalizoval sa pod vplyvom imáma Farida Benyettoua. Vraždy, ktoré majú títo teroristi na svedomí, otriasli Európou.

Citát/
Teroristi v Paríži: „Pomstili sme proroka.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite