Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

RegioJet verzus kraje Dopravná spoločnosť RegioJet na Slovensku rozbehla svojráznu kampaň. Bilbordy s nápismi ako „Vitajte v kraji korupcie a klientelizmu“ sa ocitli pri cestách v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. RegioJet má totiž záujem premávať na autobusovej linke Bratislava – Nitra – Banská Bystrica. No Bratislavský kraj vlani v novembri odmietol vydať licenciu na túto linku na základe nesúhlasného stanoviska Nitrianskeho kraja, respektíve mesta Nitra.

Šéf spoločnosti RegioJet Radim Jančura tvrdí, že splnil všetky zákonné požiadavky na získanie licencie a následne sa odvolal na ministerstvo dopravy. Za rozhodnutím vidí korupciu.
Primátor Nitry Jozef Dvonč odmietol tieto tvrdenia a rozhodol sa podať trestné oznámenie pre podozrenie z ohovárania. Vyzval tiež na stiahnutie bilbordov. Spoločnosť RegioJet podľa neho rozbehla štvavú nátlakovú kampaň. Stanovisko Nitry k licencii RegioJetu odôvodnil zahustením hlavných ťahov mesta a rekonštrukciou autobusovej stanice.
.lk, sita

Slovenskú akadémiu vied bude viesť jej doterajší podpredseda pre ekonomiku, chemik Pavol Šajgalík. Rozhodli o tom delegáti mimoriadneho snemu SAV. Šajgalík nemal protikandidáta.
Vláda prijala novú legislatívu, podľa ktorej už štát nebude priamo zodpovedať za škody spôsobené povodňami. Zodpovednosť ponesie len za škody, ktoré budú súvisieť s povodňovými zabezpečovacími, alebo záchrannými prácami.
Ministerstvo vnútra informovalo, že minulý rok bolo na Slovensku menej dopravných nehôd ako rok predtým, ale zomrelo pri nich o 35 ľudí viac. Na slovenských cestách zahynulo v roku 2014 258 ľudí.
Strane Sloboda a Solidarita sa podarí obnoviť poslanecký klub v parlamente. Vstúpiť by do neho mal bývalý poslanec tejto strany Juraj Droba a Eugen Jurzyca, ktorý odišiel z SDKÚ.
Rožňavský biskup Vladimír Filo požiadal Svätú stolicu o uvoľnenie z úradu z dôvodu dovŕšenia 75 rokov. Podľa kanonického práva sa každý diecézny biskup musí v tomto veku zrieknuť úradu. Jeho nástupcu menuje pápež.

Osobnosť: Miroslav Beblavý/
Podpredseda strany Sieť podal dva podnety na banskobystrického župana Mariana Kotlebu za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. Beblavému sa nepáči, že zamestnanci kraja odvádzajú županovi Kotlebovi časť svojej mzdy, tzv. dvadsiatky.

Antiosobnosť: Vladislav Borík/
Polícia podala návrh na podanie obžaloby v prípade bývalého podpredsedu nitrianskej župy. Borík je podozrivý z machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Podľa vyšetrovateľov posúval župné zákazky za desaťtisíce eur vopred vybraným firmám.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite