Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA ČÍTAŤ: Daniel Majling odporúča Božskú komédiu
V rozhovore pre rubriku Sedem nerestí a cností nám dramaturg Daniel Majling povedal, že v lete, keď dopíše a vonku sa už zotmie, rád vyjde do záhrady a číta Božskú komédiu. Hovorí: „Som štepený proti poézii, nikdy som ani básne nepísal. Chvíľu mi trvalo prísť na chuť Dantemu, ale potom som si pred každým spevom  prečítal úžasný Felixov výklad a zrazu ma to bavilo. Božská komédia potrebuje výklad, aby človek vedel odčítať všetky obrazy, vrstvy textu, ale stojí to za tú námahu. Čítal som ju minimálne päťkrát. Najskôr v českom preklade. Na jeho konci bol doslov, ktorý vyslovene odporúčal českým čitateľom slovenský preklad od Felixa a Turčányho. To sa stáva málokedy. Žiaľ, Felix s Turčánym stihli spolu preložiť len Peklo, myslím, že počas Očistca Felix zomrel. Je to naozaj výnimočný preklad.“

TREBA PODPORIŤ: Slovenská solárna nabíjačka v náramku
Pre tých, čo potrebujú často dobíjať počas dňa svoj smartfón a pohybujú sa na miestach, kde si len tak ľahko externú nabíjačku do steny nezapichnú, je tu rýdzo slovenský start-up dvadsaťročného absolventa elektrotechnickej priemyslovky Pavla Bahnu – Solar Hug čiže slnečné objatie. Náramok pozostáva z dvoch vstavaných solárnych panelov, vyzerá trošku masívne, ale zato štýlovo. Telefón k nemu stačí pripojiť pomocou vstavaného USB kábla a pri držaní v ruke sa dá ďalej používať. Pavol nenašiel investorov, ktorí by mu do toho nekecali, a tak zháňa peniaze na rozbeh cez Kickstarter. Do 16. januára potrebuje zozbierať 70 000 libier, ak sa mu to podarí, prvé náramky by jeho podporovatelia mohli mať už v apríli tohto roku. Cena náramku je 95 libier, vo verzii z 24-karátového zlata je to 1 000 libier.

TREBA SA VYFARBIŤ: Marsala – farba roka 2015
Po minuloročnej orchideovej ružovej, ktorá vyjadrovala kreativitu a inovácie, sa k roku 2015 má najlepšie hodiť červenohnedá sýta farba likérového vína, ktoré jej požičalo svoje meno – Marsala. Táto zemitá farba má pantonové číslo 18-1438 a podľa Leatrice Eiseman, výkonnej riaditeľky Pantone Color Institutu, vyžaruje dôveru a stabilitu, obohacuje myseľ, telo i dušu tak ako dobré jedlo. V nových kolekciách módy, kozmetiky, v priemyselnom aj grafickom dizajne, v bytovom textile i interiéroch sa teda budeme najčastejšie stretávať práve s farbou marsala. Na jar ju majú dopĺňať jemné prírodné farby, najmä farby mora, dominantnou bude akvamarínová, ale tiež klasická a tyrkysovomodrá, zelená ako mäta, hnedá ako pražené mandle, ružová ako jahodová zmrzlina, oranžová ako mandarínky, žltá ako vaječný likér a šedá ako betón. Veď aj to je príroda.  

TREBA PLESAŤ: Plesová sezóna je krátka
Popolcová streda, ktorou sa začína veľký pôst, je v tomto roku už 18. februára, takže plesová sezóna bude trvať oveľa kratšie ako po minulé roky. Už po pätnástykrát tento víkend otvorí slovenskú plesovú sezónu Ples v opere. Organizátori kladú dôraz na jeho dobročinnú stránku, finančný výťažok z minimálneho vstupného 500 eur poputuje na detské kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Martine a v Košiciach. Nech už sa vyberiete na akýkoľvek ples, do Viedne či do najbližšieho kulturáku, my vám opäť pripomíname, že to, ako sa tam budete cítiť a zabávať, závisí len od vás. Treba sa dobre naladiť, zopakovať si pár tanečných krokov a nezabudnúť, že ples je jedno z posledných miest, kam sa prichádza, zabáva aj odchádza v tradičnom páre.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE: Od vína na koňoch do Hornej Dolnej
Hneď z kraja januára sa v ponuke oboch dominantných slovenských komerčných televíznych staníc objavia nové seriálové akvizície. Joj ponúkne ambicióznu rodinnú ságu Divoké kone, seriál, ktorý by mal priamo konkurovať Búrlivému vínu, čo by nemalo byť príliš ťažké. Divoké kone sľubujú takmer filmovú výpravu, košatý príbeh dvoch rodinných klanov a predovšetkým veľmi populárny mystery motív postupne odhaľujúceho sa tajomstva. Uvidíme, možno sa to konečne podarí, prvý diel si treba pozrieť, aby nám čosi neušlo. Ten druhý novoročný seriál, ktorému treba dať šancu aspoň pozretím prvého dielu, je komediálna záležitosť Horná Dolná. Tvorcovia sľubujú írečitý slovenský humor, čo už samotné znie natoľko bizarne, že zvedavosť nedovolí Hornú Dolnú ignorovať. Divoké kone pondelok 5. januára, Joj, 20.30. Horná Dolná utorok 6. januára, Markíza, 21.30 Juraj Malíček

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite