Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kontrolovaný chaos

.juraj Šalapa .časopis .spoločnosť

Pre investorov a správcov finančných fondov nastali ťažké časy. Po finančnej kríze v roku 2008 začali centrálne banky kŕmiť svetové trhy miliardami „lacných peňazí“ a znížili úrokové miery na absolútne minimum. V prípade Európy zašla ECB ešte ďalej, keď v lete zaviedla negatívnu úrokovú mieru.

Aj keď často kritizované, tieto opatrenia splnili svoj účel. Na rozdiel od veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch sme boli tentoraz uchránení od drámy masových bankových výberov sporiteľov či od pádu finančného trhu. Paradoxne, tieto ekonomické opatrenia dokonca fungovali až príliš dobre, a sťažili tak život investorom.
„Great moderation“ (Veľké zmierenie) je stav poklesu trhových výkyvov a inflácie, keď sa ekonomika stáva až príliš predvídateľnou. Ide o moment, keď sa ekonómom darí udržiavať hospodársky cyklus v rámci úzko zadefinovaných mantinelov. Presne tam sa momentálne nachádza svetová ekonomika. Paradoxne je great moderation nebezpečný stav. Kombinácia nízkej úrokovej miery a pocitu, že sa nachádzame v kontrolovanej ekonomike s veľmi malou príležitosťou na získanie nadpriemerného výnosu má tendenciu robiť z investorov bytosti nevnímavé voči riziku.
Veci sa môžu veľmi rýchlo zvrtnúť v momente, keď investori začnú vyhľadávať nadpriemerné výnosy. Vďaka finančnej alchýmii mohli v minulosti banky ľahko dávať hypotéky úverovo neschopným dlžníkom. Tie boli následne rozkrájané a premenené na finančné produkty, ktoré mohli vo veľkom predávať investorom na trhu. Časom sa tieto deriváty stávali čoraz viac komplexnými, takže ich rizikové ohodnotenie a trhová cena prestávali byť smerodajnými, čo v konečnom dôsledku viedlo k masovému trhovému výpredaju a nedôvere v celý finančný systém.
Šesť rokov po finančnej kríze sme vstúpili do ďalšej éry great moderation, ktorá znova zbavuje investorov strachu z rizika. Vždy, keď je v ekonomike málo príležitostí získať nadpriemerný výnos, začne sa do systému vkrádať nebezpečná finančná alchýmia.     
Po poslednej kríze dostalo hypotekárne bankovníctvo horkastú chuť, keďže sa stalo silne kontrolovaným regulátormi. Zlepšujúca sa ekonomická situácia však povzbudzuje ľudí míňať a nakupovať. Keďže nehnuteľnosti sú pre mnohých nedostupné, ľudia sa obzerajú po autách – druhej najväčšej položke väčšiny domácností. Roky biedenia po kríze zanechali na cestách mnoho obstarožných áut. Atraktívnejšie ponuky prefinancovania a autopôžičiek majú na tom nemalú zásluhu. Skrachovaný americký automobilový priemysel sa po kríze znovu vzniesol z popola aj vďaka rizikovým autopôžičkám. Rastúci trh s riskantnými autopôžičkami zatiaľ uniká pozornosti regulátorov.
Tak ako v prípade hypoték pred krízou finančné inštitúcie pretvárajú autopôžičky na deriváty, po ktorých je momentálne na trhu veľký dopyt, keďže investori naháňajú akýkoľvek nadpriemerný výnos. Finančná alchýmia prostredníctvom „sekuritizácie“ vedie k ďalšiemu požičiavaniu rizikovým kupcom áut. Umožňuje totiž veriteľom vymazať pôžičky z účtovných výpisov tým, že ich predajú. Predaje produktov krytých aktívami v oblasti riskantných autopôžičiek stúpli o 18 percent na 21,5 miliardy dolárov v uplynulom roku podľa štatistiky vedenej Deutsche Bank. Na sekuritizácii ako takej síce nie je nič zlé, môže však viesť k začarovanému kruhu prepadu bonity dlžníkov. Investori majú momentálne nenásytný dopyt po derivátoch založených na riskantných aktívach. Časom sa začnú kĺzať nižšie po krivke bonity dlžníkov, takže pôžičku ľahko dostanú aj rizikoví kupci áut. 
Riziko ďalšej finančnej krízy je napriek tomu malé. Trh s derivátmi autopôžičiek je s objemom 21,5 miliardy dolárov nepatrný, v porovnaní s objemom obchodovania s derivátmi hypoték, ktoré viedli k finančnej kríze. Netreba tiež zabúdať, že ľudia majú tendenciu byť emočne naviazaní na svoje autá. Situácie, keď dlžníci uprednostnili mesačnú splátku na autopôžičku pred hypotékou nie sú neobvyklé. Trh s rizikovými autopôžičkami ponúka zaujímavé výnosy a pripomína americký Divoký západ. Nové autá sú často pred predajom vybavené diaľkovými vypínačmi, aby tak mohli veritelia na diaľku deaktivovať autá dlžníkom, ktorí sú pozadu so splátkami. Napriek tomu, že je založený na podobnej finančnej alchýmii, aká viedla k finančnej kríze v roku 2008, trh s autopôžičkami je pod kontrolou. Aspoň zatiaľ.
.autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite