Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Nemečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Americký komentátor David Brooks vyhlasuje vždy na prelome roka svoju cenu pre najlepšie eseje. Pochopiteľne, len pre tie písané v angličtine. Koho by ste vybrali za česko-slovenský priestor? Moji kandidáti za minulý rok sú dvaja. Zástupca šéfredaktora českého Respektu Petr Třešňák v eseji Deti splnu opisuje výchovu svojej autistickej dcéry vrátane svojho zúrivého zúfalstva nad jej nočnými záchvatmi (Respekt 27. januára 2014).

Nie všetci autisti sú totiž zábavní podivíni ako Dustin Hoffman v Rain Manovi, niektorí sú problematickí a násilnícki. Esej sa napriek tomu končí zvláštnou nádejou: v dievčatku, ktoré musí nosiť boxerskú helmu, aby si pri záchvatoch neublížilo, sa odohráva vnútorný zápas, kvôli ktorému má zmysel vytrvať.
A druhý tip je esej k novembrovej revolúcii od Martina M. Šimečku, Intelektuáli neprevzali zodpovednosť, tak musel niekto iný (Projekt N, 16. novembra 2014). Príbeh je dobre známy: vodcovia bratislavskej revolúcie sa necítili pripravení vládnuť, čím prepustili miesto ľuďom neskonale horším a tí potom sformovali tvár Slovenska. Esejista však nechuť k väčšiemu angažmánu pomenúva sám u seba tvrdo – ako lenivosť a nevzdelanosť. Dalo by sa o tom prieť, no priamočiarosť eseje je strhujúca.
Naopak, zisťujem na konci roka, ako ma míňali eseje, ktoré s pochmúrnym potešením líčili rozklad politického systému a veštili svetovú vojnu a kolaps systému. Namiesto toho sa skončil rok 2014 omnoho lepšie, než sa začínal: po období popola sa Slovensko aj Česko očividne zdvíha. V oboch krajinách sa napríklad do komunálnych volieb zapojilo nebývalé množstvo ľudí. Isteže sa to môže v roku 2015 kedykoľvek zvrtnúť (stačí jeden teroristický útok na Rádio Slobodná Európa v Prahe a atmosféra strednej Európy sa zhorší zo dňa na deň). Ale je to ako v esejach od Třešňáka a Šimečku: naše osobné príbehy si zaslúžia nasadenie a vytrvalosť – potom to bude dobrý rok.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite