Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

S novym godom! Novoročný prejav ruského prezidenta zacementoval smer zahraničnej politiky, ktorá bola v roku 2014 zdrojom obáv. Vladimír Putin označil anexiu Krymu za návrat polostrova k vlasti. Zdôraznil, že ruská láska k vlasti sa prejavila v „bratskej podpore obyvateľom Krymu a Sevastopoľa, keď sa tí rozhodli pre návrat domov“. Novoruská vízia prezidenta je neochvejná napriek sankciám.

Dopad sankcií na ruskú ekonomiku bol však citeľný, a tak koncom roka Vladimír Putin opakovane vyzýval Západ, aby tieto opatrenia odvolal. Rusko si je vedomé svojej roly pri riešení kríz, a v tomto zmysle používa ako argument aj sýrsku občiansku vojnu – Putin odmieta spolupracovať na mierovom riešení v Sýrii, ak budú trvať sankcie. Ruský prezident poslal pozdravy k novému roku svetovým lídrom – v ich zozname chýbal ukrajinský prezident Viktor Porošenko. V pozdrave prezidentovi odštiepeneckej abcházskej republiky vyjadril Putin nádej na ďalšiu spoluprácu, čo v Gruzínsku, kam Abcházsko oficiálne patrí, vyvolalo obavy z anexie.
.mg

Grécky parlament nezvolil prezidenta ani na tretí pokus, kandidát vládnucej konzervatívnej strany nezískal potrebnú väčšinu, čo podľa ústavy znamená predčasné voľby. Tie budú 25. januára a najväčšie šance na víťazstvo v nich má ľavicová strana Syriza.
Poľská vláda premiérky Kopaczovej rozhodla o prijatí dvesto Poliakov, žijúcich v Donbase. Do Poľska by mali prísť v januári. Na Ukrajine žije okolo 140-tisíc Poliakov, repatriovať sa však majú len krajania z oblastí postihnutých vojnou.
Bill Gates je podľa agentúry Bloomberg naďalej najbohatší človek sveta (vlastní majetok v hodnote 87,6 miliardy dolárov). Druhý je investor Warren Buffett. Najväčší majetkový prírastok si pripísal spoluzakladateľ čínskeho internetového obchodu Alibaba Group Holding, Jack Ma.
Misia Severoatlantickej aliancie ISAF v Afganistane sa po 13 rokoch skončila. Od nového roku bude prebiehať už len výcviková misia, v rámci ktorej v Afganistane zostane približne 12-tisíc zahraničných vojakov. Budú cvičiť svojich afganských kolegov.

Osobnosť: Alexej Navaľnyj/
Jeden z lídrov ruskej opozície bol zatknutý spolu s vyše stovkou ľudí, účastníkov demonštrácie v Moskve. Protestovali proti odsúdeniu Alexejovho brata Olega na tri a pol roka väzenia za údajnú spreneveru. Proces proti bratom Navaľným je súčasťou postupného eliminovania ruskej opozície.

Antiosobnosť: Václav Klaus/
Americký inštitút Cato, ktorý sa venuje šíreniu ideí klasického liberalizmu, ukončil spoluprácu s Václavom Klausom. Dôvodom je Klausova obhajoba anexie Krymu a  podpora režimu Vladimíra Putina. Klaus je presvedčený, že Putin koná racionálne, len reaguje na provokácie Západu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite