Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Na Slovensku začala vychádzať Biblia v podobe komiksu. Príhodne k osobitnej poetike tohto umeleckého druhu nazvaná Action Bible. Prvý book sa pýši podtitulom Od stvorenia po Jákoba, v mesačných intervaloch by ho malo nasledovať ďalších deväť zväzkov, vospolok prevádzajúcich Bibliu do vizuálne atraktívnej komiksovej podoby. Obrázky, medzery, bubliny, jednoducho, komiks.

Nebude celkom náhoda, že prvý book vychádza pred Vianocami, Ježiška aj tak nikto nebude upodozrievať, že si darčekmi robí self promo, nakoniec, komiksy, bez ohľadu na obsah, sú to pekné. Také priamočiaro výtvarne ľúbivé, pohodlné, s minimálnou mierou expresívnej štylizácie. Neprajník by napísal komiksový gýč, teda presne ten typ komiksu, čo sa snaží zaujať nefanúšikovský mainstream, ktorý inak komiksom pohŕda priamo úmerne tomu, ako sa v ňom nevyzná a prakticky nič o ňom nevie. Preto sa veľmi ľahko môže stať, že Action Bible bude jediným komiksom, po ktorom potenciálny zákazník siahne.
Niežeby ho fanúšikovia celkom ignorovali. Action Bible je komiks nakreslený brazílskym výtvarníkom Sergiom Cariellom, pôsobiacim v USA a pracujúcim pre vydavateľstvo Marvel, takže nejde o žiadneho nímanda, ale cieľovka bude kdesi inde. Svedčí o tom i vydavateľstvo  Patmos records, o ktorom sa okrem toho, že je maďarské, veľa iného zistiť nedá. Komiksy však dosiaľ nevydávalo ani na Slovensku, ani v Česku.
Podľa diskusií v online kníhkupectvách vykazujúcich všetky znaky riadeného PR je Action Bible presne tým komiksom, po ktorom vyslovene prahnú smädné duše detských a mládežníckych veriacich. Formujú deti, dokážu sprístupniť ľahkou formou ťažšie biblické pasáže, sú poučné aj pre dnešného mladého človeka a tak ďalej.
No, neviem, Action Bible totiž reprezentuje presne tú podobu popkultúrnej religióznosti, ktorá za otvorenou prístupnou formou skrýva bigotnú fanatickosť amerických televíznych kazateľov. Nápadný povrch bez hĺbky, normálna Biblia je pre veriacich priťažká, pre dospelých veriacich, prečo ňou zaťažovať dietky? Pre nič, tak im ponúkneme ľahký, pekne nakreslený komiksový derivát. Než takéto komiksy, tak to už radšej skutočne žiadne.    

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite