Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

V New York Times vychádza koncom roka rubrika „tento rok prvýkrát“. Je to novinárska hra, ale môže ukazovať spoločenské trendy. Takže: čo sa stalo tento rok v Česku prvýkrát v histórii?

Samozrejme, ide o menej očividné novinky, ako je prvá žena na čele Prahy alebo štyri vulgarizmy z úst hlavy štátu vo sviatočnom rozhlasovom príhovore. (Vynechajme aj to, že poľnohospodári tento rok prvýkrát zasiali menej repky. To znamená len toľko, že EÚ znížila podporu biopalív.) Hlavné „tento rok prvýkrát“ je potom jasné: zo všetkých kútov prichádzajú správy o oživení. Tento rok sa prvýkrát predalo first minute zájazdov viac než last minute (čiže ľudia majú viac peňazí a môžu plánovať v predstihu). Škoda Auto prvýkrát vyrobila milión áut za rok. Vzostup hlási kdekto – stavbári, kníhkupci, prvýkrát za desať rokov je v zisku český výrobca záclon Tylex na Blanensku.
Druhé „prvýkrát“ je tiež jasné: je to správa o krajine, ktorá v politike stratila dopravné značenie. Prvýkrát nemali komunálne voľby jednu dominantnú stranu, akou bývala ODS či ČSSD (nie je ňou ani hnutie ANO, hoci vyhralo v 9 z 13 krajských miest). Príklad zmiznutých zábran: prvýkrát zasadla do vedenia mesta neonáckovská Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti. V 9-tisícovom severočeskom Duchcove sa pridala ku koalícii ČSSD a komunistov. Predseda sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka chcel za to duchcovskú ČSSD rozpustiť, ale nezískal podporu.
A tretie „prvýkrát“ je zo školstva. Českí 14-roční žiaci boli v medzinárodnom porovnaní prví v počítačovej a informačnej gramotnosti (meranie devätnástich krajín ICILS 2013); napokon, prvýkrát je v rodinách viac prenosných počítačov ako PC a každá tretia domácnosť má viac ako jeden. Zároveň je to tento rok prvýkrát, čo sa otvorilo toľko miestnych škôl, ktoré si založili sami rodičia nespokojní so štátnou vzdelávacou ponukou – v Brne, v Litomyšli, v Dolných Břežanoch pri Prahe. Tento rok prvýkrát ide viac energie zdola než zhora.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite