Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvojitý nelson Slovenskej akadémii vied

.peter Zajac .časopis

Rozhodnutie skrátiť v rozpočte na rok 2015 finančné zdroje pre Slovenskú akadémiu vied je výrazom príkreho rozporu medzi slovami a skutkami. Slová hovoria jedným jazykom o podpore vedy a skutky druhým o jej deštrukcii. Ficova vláda našla priam štúdiový spôsob, ako sa dajú tie isté peniaze vziať dvakrát. V návrhu rozpočtu najprv SAV peniaze vzala, aby ich dala na vedecké projekty, potom jej časť vrátila, čím zase vzala obratom peniaze na vedecké projekty pre všetky vedecké a vysokoškolské pracoviská.

Ficovu vládu nepresvedčili ani opakované verejné protesty vedcov a pedagógov v Bratislave a Košiciach. Minister financií sa dokonca v Národnej rade mudrlantsky vyjadril, že „SAV z podstaty nepatrí k dynamickým inštitúciám v súvislosti s náklonnosťou k zmenám, reformám a autoregulácii“. To, že Ficova vláda pokladá za reformy široký návrat samosprávnych inštitúcií do náručia štátnej správy, netreba zdôrazňovať. Ale povedať, že vedecká inštitúcia, ktorej podstata sa zakladá na tvorivosti, nepatrí z podstaty k dynamickým inštitúciám, je rovnaké, akoby povedal, že pluh z podstaty neorie, alebo lietadlo z podstaty neletí. A ak potom minister dodá, že  „Slovenská akadémia vied má veľkú obsluhu, teda veľký počet technických pracovníkov, veľa generálov a málo vojakov“, asi nerozumie povahe vedeckej a úradníckej práce. Ale zrejme to povedal na podporu projektu ESO kolegu Kaliňáka, ktorým sa majú šetriť výdavky v štátnej správe. Vyzerá to zasvätene, ale ide len o hlboké nepochopenie rozdielu medzi vedeckou a úradníckou prácou.
Druhou stranou mince je však sebadeštrukcia Slovenskej akadémie vied zo strany jej vedenia. To už roky hovorí o transformácii SAV „podľa českého modelu“, výsledkom je však len našský, „uhorský“ rozklad jej samosprávnych orgánov a mechanizmov, ktorý by znamenal jej koniec.  Rovnako to znamená tichý súhlas s projektom ESO, ale aj podporu návrhu novely zákona o SAV, ktorým sa ruší základný výskum ako hlavná činnosť SAV a odobruje jej zmena na výskumno-vývojovú inštitúciu, ba až výrobný podnik. A do tretice sa objavujú vnútri samotnej SAV hlasy, ktoré hovoria o jej tunelovaní, a to je už dôvod na iné protesty a audity.
Slovenská akadémia vied sa ocitla v schizofrénnej situácii – pobúrená vedecká komunita spolu s odbormi protestujú, predseda je politicky devótny a vedenie prikyvuje. Táto dvojkoľajnosť však nemôže dlho vydržať. SAV prešla totiž po roku 1989 skutočnou transformáciou. Stala sa samosprávnou inštitúciou a vedeckou organizáciou, obnovenou na dvoch princípoch. Idea Akadémie spája na jednej strane základný a aplikovaný výskum a na druhej hovorí o hlbokom spoločenskom rozmere vedeckého výskumu, ktorý nemá pre spoločnosť len úzko odborný charakter, ale v širokom zmysle slova je kultúrnym výrazom jej kvality. Slovenskú akadémiu vied dusí dvojitý zápasnícky chvat nelson. Bojuje v tejto chvíli o svoje prežitie, ale aj o prežitie idey, na ktorej sa zakladá. Bez nej nemá totiž zmysel.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite