Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obdarovať foodieho

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Tmolí sa to po byte, väčšinou hľadá potravu. Najčastejšie sa vyskytuje v kuchyni, po jeho návšteve vždy niečo zmizne z chladničky. Zvonku prináša čudné veci s čudnými názvami a núti vás ich jesť. Je to jasné. Máte doma foodieho!

Keď sa už človek ako-tak zmieri, že žije s niekým, kto si musí všetko, čo navarí, odfotiť a zavesiť na sociálne siete, alebo svoj denný režim riadi podľa toho, kedy presne mu ideálne vykysne cesto na kváskový chlieb, začne vidieť túto úchylku aj v pozitívnom svetle. Najmä keď sa blížia Vianoce. Zrazu je všetko vyriešené.
Varí? Tak mu kúpim niečo na varenie. No tu sa človek neznalý môže parádne seknúť. Pretože obdarovať foodieho správne nie je také jednoduché. Samozrejme, na trhu existuje milión kuchárskych kníh, zväčša písaných televíznymi celebritami, ktoré majú varenie len ako koníček. To je síce milý, ale okamžite zabudnuteľný darček. V obchodoch zas nájdeme všelijaké najnovšie kuchárske vychytávky, čo vyzerajú dôveryhodne, no nie vždy je všetko zlato, čo sa blyští. Foodieho totiž ani tak nepoteší najnovšia novinka, ktorá práve ovládla trh, ako praktická maličkosť, nenápadný, ale zato veľmi funkčný pomocník, čo vydrží pracovať celé veky.

.nekupujte spotrebiče!
V prvom rade rozhodne zabudnime na spotrebiče! Akokoľvek sú niektoré teraz trendy a in. Len si spomeňme na všetky tie úžasné mlynčeky, roboty, minivysávače, mikrovlnky a fritézy, ktoré boli kedysi taký hit, a teraz zaberajú miesto, vytiahnu sa dvakrát za rok, aj to len preto, aby sme z nich zotreli prach.
Áno, existujú aj také, nad ktorými by váš čudne švihnutý živočích isto zaplesal, no treba si uvedomiť, že aj vy sa chcete vo svojej kuchyni slobodne pohybovať a nenarážať pri príprave jedla na objemný dizajnovo dokonalý multifunkčný robot s nastaviteľnou teplotou pri miešaní. Rovnako nechcete mať v kuchyni na pracovej doske akvárium, v ktorom sa namiesto rybičiek dennodenne hojdá v igelite zavákuovaná panenka.
Zo svojej skromnej kuchynskej praxe môžem dať ruku do ohňa jedine za dobrý, výkonný a skladný kuchynský tyčový mixér. Tým sa dá vyriešiť veľmi rýchlo a efektívne všetko, čo vášmu foodiemu prebehne hlavou.

.praktické maličkosti
Poďme však k tým praktickým maličkostiam, ktoré by mohli tohto nášho milého, no trochu divného kuchynského parazita potešiť. Ak sa u vášho blízkeho začínajú len prvé symptómy obsedantno-kompulzívneho labužníctva, je dobré mu zaobstarať poriadnu drevenú pracovnú dosku. Najlepšie japonskej výroby.
Foodieho – začiatočníka poteší určite aj mažiar. Kašlime na porcelánové či nebodaj drevené brnkadlá. Mažiar musí mať nejakú váhu, aby sa pri práci neprevrhol a nelietal po kuchyni. Čím ťažší tĺčik, tým rýchlejšia robota. Neriskujme však kúpu tohto predmetu pre známych, ktorým sme neboli v kuchyni  a pre pokročilejších – tí ho už určite majú. Pre nich treba hľadať iné, overené vychytávky.
Takýmto nenápadným artiklom je lis na cesnak. Ale pozor! Nie ten klasický, pákový, ktorý síce cesnak pretlačí, ale človek sa s ním musí trápiť pri umývaní a čistiť dierky. Najnovšie  dostať niečo, čo používali už naše babky – porcelánové misky s drobnými hrbolčekmi či ich plastové varianty. Človek po nich zopárkrát prebehne strukom, a ten sa zrazu zmení na cesnakovú pastu. Nehovoriac o tom, ako sa tento zázrak prakticky čistí.

.frajerský nástroj
Pre najväčších frajerov je tu nástroj, ktorý síce po rozbalení nevyzerá ohromujúco, nevyvolá u ostatných úžas a obdarovanému nevženie slzy do očí, no jeho efekt uvidíte neskôr. Foodie ho totiž nepustí z ruky a dokonca bude veľmi nervózny, keď mu ho strčíte do umývačky čo len na polhodinu a on ho nebude mať poruke. Uvidíte ho na grilovačkách, bude ho mať stále pri sebe. Ide o obyčajnú kuchársku pinzetu. Vyzerá nenápadne, no praktickejší pomocník neexistuje. Či už na obracanie steakov, miešanie v hrnci, servírovanie špagiet alebo na povyťahovanie plechu z rúry tak, aby sme sa nepopálili.
.autor je scenárista.

Aké knihy gurmetovi/
Pre človeka, ktorého naozaj baví variť a vidíme na ňom, že sa v oblasti dobre orientuje, sú na trhu onakvejšie veci, ako kuchárky od celebrít, ale treba ich hľadať. Bohužiaľ, v slovenčine a češtine skutočne relevantných kníh o jedle vychádza málo, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí tak zdať. Ak máme doma zdatného gurmeta, určite ho potešíme knižkami z vydavateľstva Phaidon. Špeciálne odporúčam súbor troch kníh v jednom balení od šéfkuchára najlepšej reštaurácie na svete Nomy – René Redzepiho. Je to jeho denník spolu s očarujúcim, barokovo poňatým receptárom a malým breviárom s fotkami z jeho kuchyne. Kniha je z minulého roku, tento rok gurmetom Phaidon pripravil ešte väčšiu mňamku. Úchvatne poňatú knihu Never trust a skinny italian chef (Nikdy neverte chudému talianskemu šéfkuchárovi) od šéfkuchára tretej najlepšej reštaurácie na svete – Osterie Francescany Massima Botturu. Chlapa s neuveriteľným rozprávačským talentom. Váš foodie ho bude čítať tak, akoby ju jedol. Bude si šetriť jednotlivé kapitoly, čítať ich len po troch na večer, aby si ich poriadne vychutnal.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite